Leerlingen op ontdekkingsreis met de Boeren van Weert

Algemeen Reageer 4 min. leestijd
Foto via Boeren van Weert

De afgelopen maanden hebben de Boeren van Weert basisschoolleerlingen op een unieke en interactieve manier kennis laten maken met de wereld van de landbouw. Deze gastlessen waren niet alleen educatief, maar ook ontzettend leuk en inspirerend voor zowel de leerlingen, de leraren als de boeren zelf. Ze kijken terug op een geslaagd eerste schooljaar.

Tijdens de gastlessen namen de Boeren van Weert de kinderen mee op een boeiende ontdekkingsreis. Ze behandelden vragen zoals waar melk vandaan komt, maar ook waar een voetbal van wordt gemaakt, of die lekkere snoepjes en zelfs verfkwasten. De kinderen kregen de kans om hun nieuwsgierigheid te tonen door vragen te stellen en actief deel te nemen aan educatieve spelletjes. Dit maakte de ervaring zowel leerzaam als ontzettend leuk.

“Het is fantastisch om te zien hoe enthousiast de kinderen zijn,” zegt boer Thijs. “Ze stellen slimme vragen en willen echt alles weten over het boerenleven. Het is geweldig om die interesse aan te wakkeren en hen iets te leren over waar hun voedsel vandaan komt.”

Een bezoekje aan de boerderij

Naast de gastlessen op school, konden de kinderen ook een van de boerderijen van de Boeren van Weert bezoeken. Deze excursies waren een hoogtepunt voor veel leerlingen. Ze bezochten onder andere boerderijen met vleeskuikens, koeien, kalkoenen en varkens. Tijdens deze bezoeken konden de kinderen van dichtbij zien hoe de dieren worden verzorgd en wat er allemaal bij komt kijken om een boerderij te runnen. Bij de vleeskuikens konden de kinderen zelfs de kuikentjes knuffelen. “Wat zijn ze zacht en schattig,” zeiden de leerlingen opgewonden.

“Het was zo leuk om de leerlingen zo enthousiast bij de kuikentjes te zien,” vertelt boerin Jolanda. “Ze mochten ze even vasthouden en aaien. Ze kregen er geen genoeg van!”

Stiekem ook leuk en leerzaam voor leraren en ouders

Niet alleen de leerlingen waren enthousiast. Leraren en ouders/verzorgers waren ook erg te spreken over de gastlessen en de boerderijbezoeken. Ze zagen hoe de lessen perfect aansloten bij de lesstof en het curriculum tot leven brachten.

“Leren over landbouw in de klas is één ding, maar het in de praktijk zien is een heel andere ervaring,” aldus een van de basisscholen. “De kinderen hebben veel geleerd en het was prachtig om te zien hoe de boeren hun passie en kennis overbrachten. Ze leren niet alleen met hun hoofd, maar ook met hun hart. Dit soort ervaringen zijn onbetaalbaar.”

Waardevolle gastlessen

De Boeren van Weert hebben met hun gastlessen en boerderijbezoeken een goede indruk achtergelaten bij Basisschool De Firtel, Kindcentrum Altweerterheide, IKC Leuken, OBS Molenakker, Brede School Moesel, SO en VSO Widdonckschool.

De kinderen leerden waardevolle lessen over de herkomst van hun voedsel en de spullen om hen heen. Door hun enthousiasme en passie te delen, hopen de boeren een nieuwe generatie bewuste consumenten en misschien zelfs toekomstige boeren te inspireren.

“Wie weet, misschien hebben we wel een toekomstige boer of boerin in ons midden!” zegt boer John met een glimlach. “Het is prachtig om te zien hoe de kinderen genieten en leren tegelijk.”

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie