Dassen en wilde zwijnen grootste veroorzakers van landbouwschade

Algemeen Weert 4 reacties 1 min. leestijd

In 2022 keerde de provincie Limburg in totaal € 904.942,- aan tegemoetkomingen in faunaschade uit. Het gaat dan vooral om schade aan grasland en graanproducten zoals maïs. De verantwoordelijken van deze schade zijn hoofdzakelijk dassen en wilde zwijnen, zo blijkt uit onderzoek van BIJ12.

Dassen en wilde zwijnen zijn samen goed voor de helft van de Limburgse faunaschade. In Ell weten ze daar alles van, want daar zorgen wilde zwijnen al jarenlang voor overlast. Door een tekort aan voedsel in hun leefgebied gaan ze op zoek naar voedselrijke akkers, waar ze boeren op kosten jagen door hun gewassen op te eten en te vernielen. Daarnaast dragen onder andere de mees, grauwe gans en roek bij aan deze kosten.

En de wolf dan? Die was in 2022 goed voor € 235.188,- aan landelijke schade: slechts 0,5% van de totale uitgekeerde faunaschade door alle provincies samen in dat jaar. Opvallend is dat er in Noord-Brabant ruim tien keer meer schade werd aangericht door wolven dan in Limburg. Daar zijn het naast grasland en granen dan ook vooral schapen die eraan moeten geloven.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
4 reacties