Gluren bij de buren… in Altweerterheide

Algemeen Altweerterheide Dorpen Uitgaan Reageer 3 min. leestijd
Fotograaf: Jos Hebben

Op dinsdagavond 4 juli 2023 zal de 17e jaargang van de Cultuurhistorische Zomer 2023 van het Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh van start gaan in Altweerterheide. In samenwerking met de dorpsraad Altweerterheide zullen de deelnemers een kijkje kunnen nemen in het jongste kerkdorp van Weert.

Altweerterheide, gelegen in het zuidwesten van Weert, is voornamelijk een agrarisch dorp en telt momenteel ongeveer 1060 inwoners. Het dorp dankt zijn naam aan het bos-, moeras- en heidegebied in de regio. “Alt” verwijst naar oud, “Weerter” naar de stad Weert, en “heide” naar de heidegronden. De ontwikkeling van Altweerterheide begon pas in het begin van de twintigste eeuw, met de bouw van verschillende boerderijen en een kapel uit 1723. Later groeide het dorp uit tot een kleine woonkern met een houten kerkje als centraal punt.

Na de Tweede Wereldoorlog verlieten veel jongeren het dorp om elders beter werk te vinden, wat resulteerde in een leegloop van Altweerterheide. De opening van een grensovergang met België en de aanleg van de Bocholterweg, een verharde weg, zorgden echter voor een toename van verkeer van België naar Weert. Altweerterheide werd een populaire route voor zowel Belgische arbeiders als Nederlanders die in de steenkoolmijnen in België werkten. Tegenwoordig staat Altweerterheide bekend als het groene hart van Weert, met prachtige wandel- en fietsgebieden.

Gluren bij de buren

Tijdens het evenement “Gluren bij de buren” in Altweerterheide zal er aandacht worden besteed aan de binnenlandse migranten en pioniers die naar het dorp kwamen, de vorming van het landschap, een bijzonder Russisch verhaal, de geschiedenis van “De Paol” en het Bakkes van Klein Karelke in combinatie met Bolle Jan.

Aanvang

De avond begint om 19.00 uur in de Kerk H. Hart van Jezus aan de Bocholterweg 112 in Altweerterheide. Na een korte historische inleiding in de kerk zullen de deelnemers het dorp bezichtigen. Deelname aan het evenement is gratis. Als parkeersuggestie wordt het Sportpark Op den Das aan de Bocholterweg 89 in Weert aanbevolen. Daar zal de avond ook worden afgesloten in de kantine van het sportpark.

Naast Altweerterheide zullen er ook andere dorpen en plaatsen in de regio bezocht worden tijdens de Cultuurhistorische Zomer 2023. Zo staan onder andere Tongerlo, Swalmen, Wessem en Hunsel op het programma. Bovendien zal er op 17 augustus 2023 een symposium plaatsvinden in Bocholt over de Zuid-Willemsvaart, een belangrijk kanaal in de regio.

Bekijk de flyer: https://iwdg.nl/43mLw13 (PDF)

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie