Treinverbinding Weert-Hamont blijft onzeker na val van kabinet

Algemeen Weert 1 reactie 2 min. leestijd
Archieffoto werkbezoek station Weert

Bijna was er duidelijkheid over de toekomst van een eventuele treinverbinding tussen Weert en Hamont. Het nieuwe onderzoek dat was ingesteld naar de reactivering van de spoorlijn tussen de twee steden was zo goed als afgerond, zo kondigde staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen (CDA) afgelopen vrijdag in het Nederlandse parlement aan. Enkele uren daarna viel het kabinet-Rutte IV.

Onderwerp van gesprek

In december vorig jaar bracht de staatssecretaris nog een bezoek aan Weert, evenals twee Belgische ministers, de gouverneur van de provincie Limburg en de regiodirecteur van ProRail. Samen met vertegenwoordigers van reizigersverenigingen spraken zij over de treinverbinding tussen het Nederlandse Weert en het Belgische Hamont. Deze treinverbinding is al jarenlang onderwerp van gesprek, vooral vanwege de hoge kosten die ermee gepaard zouden gaan.

Toch leek dat gesprek leek nu eindelijk tot een einde te komen. De Belgische ministers toonden tijdens het werkbezoek van vorig jaar hun bereidwilligheid en ook de gemeente Weert en provincie Limburg maakten kenbaar voorstander van te zijn van een reizigersverbinding tussen Weert en Hamont. Zij hebben er samen al miljoenen euro’s voor gereserveerd.

Afrondende fase

Het wachten was dus alleen nog op het nieuwe onderzoek dat de Nederlandse regering had ingesteld om na te gaan of de kosten omlaag gebracht kunnen worden en wat het reizigerspotentieel is. Op vrijdag 7 juli maakte staatssecretaris Vivianne Heijnen bekend dat dit onderzoek in de afrondende fase zit. Ter afronding wordt er momenteel “een sessie georganiseerd waarbij de betrokkenen van het onderzoek worden geïnformeerd over de resultaten”, zo liet zij de Tweede Kamer weten.

Toekomst onzeker

Vlak daarna viel het kabinet-Rutte IV. Alleen lopende zaken zullen nu nog door het demissionair kabinet worden afgehandeld, de rest schuift door naar het nieuwe kabinet. Hoe en wanneer dat kabinet deze zaken zal behandelen, dat is nog maar de vraag. Daarmee is de toekomst van de ontwikkelingen rondom de treinverbinding tussen Weert en Hamont dus opnieuw onzeker.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie