100.000 euro toegekend voor nieuwe kwartiermaker citymarketing

4 reacties

Op donderdag heeft de gemeenteraad met een meerderheid van stemmen ingestemd om 100.000 euro beschikbaar te stellen voor de aanstelling van een citymarketing kwartiermaker, met als doel om nieuw leven in de organisatie ‘Weert Marketing’ te blazen.

Sinds juli 2023 ontbeert de stichting Weert Marketing een bestuur en een vaste werkorganisatie. De gemeente Weert heeft de stichting in het verleden gesubsidieerd voor het bevorderen van activiteiten ter promotie van Weert als aantrekkelijke stad voor zowel bezoekers, inwoners als ondernemers.

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) heeft het voornemen om de organisatie nieuw leven in te blazen. Op basis van een ambtelijke evaluatie zijn er diverse uitgangspunten en aanbevelingen vastgesteld om Weert Marketing opnieuw te starten. Het college heeft voorgesteld aan de gemeenteraad om een kwartiermaker aan te stellen die verantwoordelijk zal zijn voor deze herstart. Tijdens de raadsvergadering is hiervoor om financiële steun verzocht.

Wat moet de kwartiermaker gaan doen?

Nadat een kwartiermaker voor citymarketing is aangesteld, zal deze persoon ingezet worden voor de opstartfase van Weert Marketing 2.0. Hierbij horen het opstellen van een plan van aanpak en het opzetten van een nieuwe citymarketingorganisatie. Hierbij wordt zorgvuldig gekeken naar zowel de inhoudelijke aspecten, zoals het meerjarenplan, als naar de benodigde profielen binnen de organisatie en de vereiste afspraken tussen de gemeente en de organisatie.

Daarnaast zal de kwartiermaker advies uitbrengen over de vraag of de bestaande organisatiestructuur nog steeds de meest geschikte basis vormt voor de voortzetting van citymarketing, en hoe de organisatie zich dient te positioneren in relatie tot andere samenwerkende organisaties.

Bovendien zal de kwartiermaker ondersteuning bieden bij de opstartfase, waarbij tevens acties worden ondernomen met betrekking tot de uitvoering van citymarketingactiviteiten gedurende de opbouwfase.

Zorgvuldigheid

Het gemeentebestuur hecht veel waarde aan een zorgvuldig traject. Het feit dat de vorige organisatie niet succesvol was, heeft binnen de gemeente en de gemeenschap sterke emoties opgeroepen. Daarom is het volgens de gemeente van groot belang dat het tweede traject een succes wordt en dat er een oplossing wordt gekozen die gedragen wordt door de samenwerkingspartners en de inwoners van de gemeente. Dit betekent dat de kwartiermaker voldoende tijd en inzet moet besteden aan het geven van advies en het goed organiseren van zaken. Er wordt rekening gehouden met een termijn van ongeveer een jaar om de opdracht succesvol af te ronden.

Geen garantie

Er wordt ook een kanttekening gemaakt. Het inschakelen van een kwartiermaker garandeert geen 100% succesvolle doorstart. Dit is onder andere afhankelijk van het vinden van geschikte personen voor verschillende functies en het effectief uitvoeren van de juiste activiteiten.

De kosten

In de begroting is jaarlijks een structurele subsidie van € 305.000,- opgenomen voor de citymarketingorganisatie. Voor het jaar 2023 heeft Stichting Weert Marketing deze volledige subsidie ontvangen. De eerste helft van de subsidie, € 152.500,-, is reeds uitgekeerd, terwijl de tweede helft nog niet is overgemaakt.

Sinds juli zijn er geen activiteiten meer ontplooid, en het lijkt erop dat er dit jaar geen nieuw bestuur wordt gevormd om de activiteiten voort te zetten. Het gemeentebestuur heeft daarom het plan voorgesteld om het resterende budget te gebruiken voor de aanstelling van een kwartiermaker.

Stemming

Gisteren heeft een meerderheid van de gemeenteraad (met 15 stemmen vóór en 13 tegen) ingestemd met het toewijzen van 100.000 euro voor het aanstellen van een kwartiermaker. Bovendien hebben Weert Lokaal, VVD en D66 een amendement ingediend waarin werd voorgesteld om het resterende subsidiebedrag van € 52.500,- beschikbaar te stellen aan de kwartiermaker citymarketing voor promotionele activiteiten. Ook dit amendement is met 15 stemmen vóór en 13 tegen aangenomen.

Benieuwd naar de beraadslaging? Dat kun je via deze link terugkijken.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
4 reacties