Swartbroekse jeugd voorspelt de toekomst

Leerlingen van Basisschool Swartbroek hebben vrijdagochtend bij het vorige week geopende zonnepark aan de Leveroysedijk een tijdcapsule geplaatst. In het buisje zit een brief en een USB-stick met daarop tekeningen waarop de kinderen de toekomst van onze wereld voorspellen. Het is de bedoeling dat over precies vijftien jaar bekeken gaat worden wat er allemaal van de voorspellingen is uitgekomen. WeertEnergie, eigenaar van het zonnepark, is van plan een tweede park aan te gaan leggen.

Voorbereid

“Als voorbereiding op vandaag hebben de kinderen gastlessen op school gekregen. Wij (WeertEnergie, red.) hebben die verzorgd. We hebben daar wat verteld over energietransitie en we hebben wat beelden laten zien van de bouw van onze windmolens langs de A2”, zo vertelt Henk Lambrichts van WeertEnergie. “Daarnaast hebben de oudste kinderen nog een windmolentje gebouwd; een windmolen met een zonnecelletje. Als daar licht op schijnt dan begint het te draaien. Dat is een beetje andersom dan de werkelijkheid maar we wilden duidelijk maken dat je met beweging, met wind, stroom kunt maken”.

Officiële opening

Afgelopen zaterdag werd het zonnepark aan de Leveroysedijk al officieel geopend door wethouder Lizbeth Steinbach. Op zo’n 6 hectare grond staan 8.624 panelen. Die leveren jaarlijks stroom op voor zo’n 1.600 huishoudens.

Kabel

De plannen voor het zonnepark bestonden al flink wat jaren. Omdat er vanaf de locatie aan de Leveroysedijk geen verbinding was met het stroomnet heeft de realisatie op zich laten wachten. De komst van de drie windmolens langs de A2 heeft hier verandering in gebracht. “We hebben een lange kabel, van wel vijf kilometer, naar Kampershoek laten aanleggen”. Door ‘cable pooling’ kan deze verbinding dubbel gebruikt worden. Lambrichts: “Als het flink waait schijnt de zon niet en als de zon schijnt dan waait het niet of nauwelijks. Op die manier wordt die kabel om-de-beurt gebruikt”.

Tweede zonnepark

De kabel is berekend op nog een zonnepark. WeertEnergie is dan ook van plan op termijn zo’n tweede park aan te gaan leggen. Deze zou bij één van de windmolens langs de A2 moeten komen. Met de aanleg hiervan zou volgend jaar begonnen moeten worden.

In deze video zien we de plaatsing van de tijdcapsule bij het eerste zonnepark van WeertEnergie. Henk Lambrichts vertelt hoe deze handeling in zijn werk ging: https://youtu.be/XwMla7Blf-Y.