Reve-wandeling ter ere van 100e verjaardag Gerard Reve

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 4 min. leestijd
Foto via Erfgoedcluster Weert

Ter ere van het feit dat schrijver Gerard Reve op 14 december a.s. 100 jaar zou zijn geworden, organiseren de Stadsgidsen Weert op zaterdag 16 december een Reve-wandeling o.l.v. neerlandicus en Reve-kenner Herman van Horen.

De verjaardag van ‘volksschrijver’ Gerard Reve wordt in Weert gevierd met enkele ‘manifestaties’, georganiseerd door Sander Hoeben, coördinator cultuur van de gemeente Weert. Herman van Horen zal op diverse locaties informatie geven (vaak in de vorm van anekdotes) over het verblijf van Reve in Weert tussen 1971 en 1975. 

De start is om 14.00 uur bij Brasserie-Hotel Antje van de Statie aan het Stationsplein 1 in Weert. Belangstellenden dienen zich vóór 15 december aan te melden via [email protected].

Reve in Bibliotheek en Museum W

Tijdens de wandeling komen alle hoogtepunten uit het leven en het werk van Gerard Reve aan bod. Herman van Horen vertelt het laatste nieuws over de volksschrijver, met smeuïge details over kapelaan (Lange Sjeng) Hendriks, over Guus van Bladel, over Reves omgang met de Zusters van Liefde, met de burgemeester, met boekhandelaar Paul Willems en de clerus van Weert. Buiten deze feiten zal tijdens de wandeling duidelijk worden welke sporen van Reve nog zichtbaar zijn in Weert.

Van Horen bezoekt onderweg ook de Reve-expositie in de bibliotheek: een expositie met uniek materiaal uit de Reve-collectie (o.a. eerste drukken, brieven en curiosa) die in het bezit is van de gemeente Weert. 

In Museum W is voor de gelegenheid op een groot scherm een doorlopende presentatie te zien van de foto’s die tijdens de uitreiking van de hoge koninklijke onderscheiding die Reve in 1974 kreeg zijn gemaakt. Als bescheiden inwoner van Weert kreeg hij deze onderscheiding destijds uitgereikt door de toenmalige burgemeester Breekpot. Deze plechtige gebeurtenis vond plaats in de raadzaal van het toenmalige stadhuis, in aanwezigheid van talrijke ‘hoogwaardigheidsbekleders’.

Voor deelnemers aan de wandeling is de entree van het museum gratis: wel stelt het museum het op prijs als bezitters van een museumjaarkaart die laten scannen. 

Over Gerard Reve en Weert

Gerard Reve (Amsterdam, 1923) woonde van 1971 tot 1975 enkele ‘koninklijke jaren’ in Weert. De gastvrije opvang door Guus van Bladel aan de Nieuwe Markt én de aanwezigheid van kapelaan Hendrikx in het, ondanks de ultraconservatieve bisschop Gijsen, liberaal-katholieke Weert spraken hem aan. 

Hij beleefde er enkele zéér productieve jaren, waarin hij zich openlijk als homo manifesteerde en regelmatig van partner wisselde. Hij schreef het ene ‘liefdesboek’ na het andere. Zijn verblijf duurde maar kort, maar het waren wel ‘gouden jaren.’ Hij was op het toppunt van zijn kunnen. 

Het was ook nogal opzienbarend: een bekende Nederlander (openlijk homoseksueel, fan van Maria, bewonderaar van de Zangeres zonder Naam en nog veel meer) die Weert als woonplaats koos. Hij ontving hier regelmatig vrienden uit het hele land. 

Die periode eindigt als Joop Schafthuisen op het toneel verschijnt en Reves definitieve partner wordt. Met hem verhuist hij naar Frankrijk. 

Praktische informatie

  • Start: Brasserie-Hotel Antje van de Statie aan het Stationsplein 1 in Weert
  • Aanvang: 14.00 uur
  • Kosten: € 3,- (tot 12 jaar gratis)
  • Duur van de wandeling: circa twee uur
  • Maximaal aantal deelnemers: 20
  • Aanmelden vóór 15 december via [email protected] o.v.v. aantal deelnemers 

Meer informatie is te vinden op www.stadsgidsenweert.nl en Facebook https://www.facebook.com/stadsgidsenweert.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie