Celstraf voor man die fietser doodreed op Maarheezerhuttendijk

Algemeen Weert 7 reacties 6 min. leestijd

De militaire kamer veroordeelt een 28-jarige militair uit Helvoirt voor het mishandelen van zijn levensgezel, het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval in Weert door roekeloos rijgedrag en rijden onder invloed. Verder maakte hij zich schuldig aan het verlaten van de plaats van het ongeval. De militair krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Ook raakt hij 4 jaar zijn rijbewijs kwijt.

De militair pakte op 2 augustus 2023 zijn levensgezel meerdere keren vast en sloeg of stompte haar in zijn woning in Helvoirt. Ook legde hij haar benen in een klem. Hierdoor had de vrouw over haar hele lichaam blauwe plekken. Zowel de militair als de vrouw waren onder invloed van alcohol en drugs. De militair zat voor dit feit in voorlopige hechtenis. Op 8 augustus 2023 is de voorlopige hechtenis geschorst, onder andere onder de voorwaarde dat hij geen alcohol zou drinken.

Verkeersongeluk

Op 10 augustus 2023 nam de militair zijn ADHD-medicatie in, waar ook amfetamine in zit. Later op de dag dronk hij alcohol, terwijl hij wist dat de combinatie met zijn ADHD-medicatie van invloed was op zijn rijvaardigheid. Vervolgens stapte hij toch in de auto en reed naar een vriend. De militair reed op een smalle weg in Weert waar hij niet bekend was. Op een kruising aan de Werkmansweg schepte de militair een fietser die ter plaatse overleed. Daarbij reed hij veel te hard – gemiddeld 119 kilometer per uur waar 80 was toegestaan. Vlak voor de aanrijding versnelde hij naar gemiddeld 122 kilometer per uur, terwijl hij net een 60 kilometer-zone was binnengereden. 

De militair zei dat hij de fietser niet heeft gezien. De aanrijding ging met zoveel kracht dat een bermpaal waartegen de fietser aankwam finaal afbrak. De fiets van het slachtoffer eindigde ongeveer 27 meter verderop in een boom op 1,6 meter hoogte. Het slachtoffer zelf lag op ongeveer 35 meter afstand van de plaats van het ongeval. 

De militair stapte uit om bij het slachtoffer te gaan kijken, maar schrok zo van de blik in de ogen van het slachtoffer dat hij weer in de auto stapte. Hij wilde zichzelf van het leven beroven en reed een eindje verderop met hoge snelheid tegen een boom aan, maar de militair liet het slachtoffer daarbij wel aan zijn lot over. Uit onderzoek bleek dat de hoeveelheid  amfetamine en alcohol veel hoger was dan toegestaan door het  gecombineerd gebruik van deze stoffen. Meerdere weggebruikers waren getuige van de nasleep van het ongeval.

Roekeloosheid

De militaire kamer oordeelt dat het verkeersongeval de schuld van de militair is. Zijn gedrag levert de zwaarste vorm van juridische schuld op, namelijk roekeloosheid. Verder maakte de militair zich schuldig aan rijden onder invloed en het verlaten van de plaats van het ongeval. 

Vrijspraak van zware mishandeling en vrijheidsberoving

De militaire kamer ziet onvoldoende bewijs dat de militair de vrouw zwaar wilde mishandelen of van haar vrijheid heeft beroofd. Van deze feiten spreekt de militaire kamer hem vrij. 

Verminderd toerekeningsvatbaar

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat de militair lijdt aan PTSS, ADHD en meerdere verslavingen. Daarom adviseert de rapporteur om het veroorzaken van het ongeval en het vervolgens wegrijden in verminderde mate aan hem toe te rekenen. De militaire kamer neemt dit advies over en vindt de militair voor deze delicten verminderd toerekeningsvatbaar. 

Hulp nodig

Met zijn gedrag veroorzaakte de militair veel leed. Daarbij liep de militair tijdens het veroorzaken van het verkeersongeval in een schorsing. Ook was hij eerder veroordeeld voor rijden onder invloed. Hierop kan dan ook alleen een gevangenisstraf volgen. 

De militaire kamer veroordeelt de militair tot een gevangenisstraf van 24 maanden met aftrek van voorarrest. Dit is lager dan de eis van de officier van justitie, omdat de militaire kamer het erg belangrijk vindt dat de militair zo snel mogelijk de hulp krijgt die hij nodig heeft. Hij moet daarvoor ook maximaal 1 jaar naar een kliniek. 

Verder zal een deel van deze straf, namelijk 10 maanden, in voorwaardelijke vorm worden opgelegd met een proeftijd van 3 jaar. Daarbij legt de militaire kamer de bijzondere voorwaarden op die door de psycholoog en de reclassering zijn geadviseerd. Zo hoopt de militaire kamer dat de militair niet opnieuw de fout in gaat. Ten slotte legt de militaire kamer een rijontzegging op voor de duur van 4 jaar. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de militair een schadevergoeding van ruim 38 duizend euro betalen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
7 reacties