Duo veroordeeld tot 19 jaar celstraf voor doden van groenteteler

1 reactie

In juli 2022 kwam er een tragisch einde aan het leven van de 59-jarige groenteteler Henk Hoeben. In zijn woning aan de Vlasvenweg in Weert werd hij slachtoffer van een gewelddadige overval, waarbij hij herhaaldelijk op zijn hoofd werd geslagen, bedwelmd en gewurgd.

Vandaag zijn een 42-jarige man en een 41-jarige vrouw uit Polen veroordeeld tot elk 19 jaar gevangenisstraf in verband met deze afschuwelijke gebeurtenis. Deze straf is lager dan wat het Openbaar Ministerie Limburg (OM) had geëist. Het OM had oorspronkelijk een gevangenisstraf van 22 jaar gevraagd voor gekwalificeerde doodslag en brandstichting.

De verdachten moeten daarnaast ook de minderjarige dochter van het slachtoffer (samen) 20.000 euro vergoeden aan zogenaamde affectieschade. Dat is een vorm van smartengeld voor naasten.

Melding verdachte situatie

Op zondag 10 juli maakt de broer van het slachtoffer bij de politie melding van een verdachte situatie bij de woning aan de Vlasvenweg. Voorafgaand aan de melding verneemt hij van vrienden van zijn broer dat zij al dagen geen contact met hem krijgen, terwijl ze hadden afgesproken samen naar ‘Bospop’ te gaan. De broer van het slachtoffer besluit naar het huis aan de Vlasvenweg te gaan en ziet dat er brand is geweest. Ook valt hem op dat de hond van zijn broer niet aanslaat.

Ter plaatse zien politie en brandweer dat er een brand heeft gewoed. Vervolgens treffen zij het stoffelijk overschot aan van de hond van het slachtoffer en even later het lichaam van Henk Hoeben zelf. Zijn benen zijn vastgebonden met een riem, bovendien zijn er twee (telefoon)kabels om zijn hals gewikkeld.

Brand

Tijdens het onderzoek in de woning ziet de politie dat de woonkamer en zolder doorzocht zijn. Ook is te zien dat er op vijf plaatsen in de woning brand is gesticht. In de keuken staat een geopende fles Chloroform en daarnaast ligt een doek.

Groot onderzoek

De politie start onder leiding van het OM een groot onderzoek. Op camerabeelden rond de woning van het slachtoffer is te zien dat op 7 juli in de avond twee mensen de woning van het slachtoffer benaderen. Vervolgens is op de beelden een vechtpartij te zien tussen het slachtoffer en de twee personen. De vrouwelijke verdachte slaat het slachtoffer onder andere met een baksteen op zijn hoofd. Daarna verplaatst het gevecht zich naar binnen, waarbij de mannelijke verdachte een baksteen mee naar de woning neemt.

Bijenvolken

Uit verklaringen van naasten blijkt dat het slachtoffer op zijn boerenerf in bijenvolken handelde. Een vrouw, die in zijn garage woonde en waarmee hij een relatie had, zou hem helpen met de bijen.

Geld

Onder meer dankzij opgevraagde telefoongegevens, DNA-sporen en camerabeelden in de omgeving van de woning komen deze vrouw en de mannelijke verdachte naar voren. De WhatsApp-geschiedenis van de vrouw en het slachtoffer laat zien dat de vrouw hem herhaaldelijk om geld vroeg. De twee verdachten die vandaag voor de rechter stonden, hebben samen het plan opgevat het slachtoffer te beroven in zijn woning. Bij de overval zijn onder meer een zaag van het merk Makita, een laptop, USB-sticks en een diskstation weggenomen. Vervolgens is het slachtoffer gewurgd om de roof te verhullen en is er brand gesticht in zijn woning. De zaag en de laptop zijn in Polen ingeleverd in een pandjeshuis.

De uitspraak kun je lezen via: https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBLIM:2024:344 en https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBLIM:2024:345

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie