Gemeentebestuur wil dat de Dröppelkes op Leuken Vastelaovendj kunnen vieren

Het gemeentebestuur van Weert schiet F.V. De Dröppelkes te hulp. Vanwege de huidige regelgeving kan er dit jaar geen Vastelaovendj worden gevierd op Leuken. Echter, de gemeenteraad is van mening dat het college van burgemeester en wethouders er alles aan moet doen om dit volgend jaar weer mogelijk te maken. Een unaniem gesteunde motie verzoekt het college om de regels die in 2011 zijn opgesteld kritisch te evalueren en in overleg te treden met F.V. De Dröppelkes.

Geen oplossing

Toen eind september vorig jaar de deuren van Café-Zaal Jonas dicht gingen had Fieëst Vereiniging De Dröppelkes op Leuken een probleem. Waar moesten zij nu Vastelaovendj gaan vieren? De oplossing leek het schutterslokaal van St. Job maar daar stak de gemeente Weert een stokje voor. Onder andere ‘paracommercie’ maakte dat niet mogelijk; als er in het schutterslokaal van St. Job een carnavalsfeest gehouden zou worden zou dit horecagelegenheden in Weert benadelen.

Minder horeca

De regelgeving rond paracommercie stamt uit 2011. Steeds meer horeca in wijken en dorpen sluiten hun deuren waardoor het ook steeds ingewikkelder wordt om evenementen zoals Vastelaovendj te organiseren. Op Leuken is nog wel horeca aanwezig maar deze gelegenheid is volgens vorst Olaf Peeters van De Dröppelkes te klein om alle feestvierders te kunnen ontvangen. Burgemeester Vlecken leeft met de vereniging mee maar geeft aan zich aan de regels te moeten houden. Als hij voor De Dröppelkes een uitzondering maakt moet hij dat ook voor anderen doen.

Motie

De gemeenteraad betreurt het dat er dit jaar op Leuken geen Vastelaovendj gevierd kan worden. Een motie die ervoor moet zorgen dat er in de toekomst soepeler met de regels omgegaan kan worden werd afgelopen woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering door alle raadsleden gesteund. Burgemeester en wethouders moeten na de zomer de huidige regelgeving onder de loep genomen hebben en met oplossingen komen om situaties als deze in de toekomst te voorkomen. Ook al omdat vergelijkbare situaties als op Leuken zich ook op Altweerterheide, Boshoven en Stramproy zouden kunnen gaan voordoen.

In deze video vertelt burgemeester Raymond Vlecken wat paracommercie is en vertelt Vorst Olaf Peeters hoe De Dröppelkes hun Vastelaovendj-seizoen toch nog wisten te redden: https://youtu.be/kPPr1xJ1Yx4.