Aldenborgh-lezing over archeologisch momument Boshoverheide

Algemeen Kunst en Cultuur Uitgaan Weert Reageer 2 min. leestijd

Maandag 4 maart vindt er een Aldenborgh-lezing plaats in Brasserie-hotel Antje van de Statie. Spreekster Liesbeth Theunissen komt vertellen over het archeologisch momument op de Boshoverheide in Weert.

Grafveld van de Boshoverheide

Het prehistorische grafveld op de Boshoverheide bij Weert staat bekend als een van de meest uitgestrekte urnenvelden van Noordwest-Europa. Met ruim 150 gerestaureerde grafheuvels is het een zichtbaar archeologisch monument dat sinds 1968 wettelijk wordt beschermd. In het kader van het onderzoeksprogramma Odyssee, uitgevoerd in 2011-2012, is veel van het oude onderzoek bijeengebracht, geanalyseerd en gebundeld tot een synthese. Daaruit blijkt onder meer dat de Boshoverheide een ware schatkamer is, vol met allerlei bijzondere elementen. Er liggen 400 urnheuvels, met 111 crematiegraven en 13 afgedekte brandstapels.

Aldenborgh-lezing

In het eerste deel van de lezing wordt teruggeblikt op prehistorische begravingsrituelen in het algemeen en het grafveld van de Boshoverheide in het bijzonder. Na de pauze wordt ingegaan op de nieuwe methoden en technieken die vandaag de dag steeds meer worden ingezet en die vaak verrassende resultaten opleveren. Zo is het mogelijk om met behulp van isotopen meer te zeggen over de mobiliteit van de begraven mensen. Wat ligt er in de toekomst in het verschiet?

Liesbeth Theunissen

Liesbeth Theunissen studeerde culturele prehistorie aan de Universiteit Leiden. In 1999 is zij gepromoveerd op een dissertatie over de bronstijdsamenlevingen in de Lage Landen. Sinds 1997 is zij werkzaam bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort als senior onderzoeker voor de late prehistorie (de periode van ca. 3000 tot 12 voor Christus). In haar werk van advies en onderzoek staan de overblijfselen van boerengemeenschappen uit deze millennia centraal.

Praktische informatie

  • Datum: maandag 4 maart 2024
  • Tijd: 19.30 uur
  • Locatie: Brasserie-hotel Antje van de Statie, Stationsplein 1, 6001 CH WEERT
  • Toegang: gratis

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie