Toekomst Aziatische restaurants in gevaar

Algemeen Weert 2 reacties 3 min. leestijd

Een Aziatisch restaurant zonder Aziatische specialiteitenkok – dat kan niet. Voor het bereiden van Aziatische gerechten is specifieke culinaire kennis nodig, die tot op heden voornamelijk uit Azië wordt gehaald. Vanaf 1 juli 2024 wil de overheid de specifieke functie-eisen voor Aziatische specialiteitenkoks echter afschaffen, waardoor het bijzonder moeilijk wordt om koks uit Azië aan te nemen. De toekomst van veel Aziatische restaurants komt daarmee in gevaar.

Iedereen wordt getroffen

“50 jaar lang hebben mijn ouders, zus en ik met bloed zweet en tranen gebouwd aan wat Restaurant Azië nu is, met hulp van Chinese koks uit China, waarvan sommigen zelfs het Nederlandse inburgeringsprogramma en examen met succes hebben doorlopen”, zo zegt Lide Chung, eigenaar van Restaurant Azië op Facebook.

En niet alleen hij en zijn zus worden getroffen door de aangepaste regelgeving: “Denk ook aan Restaurant Izumi, Taj Restaurant Indian Tandoori en andere Aziatische restaurants in de regio. In ieder dorp zit wel een Aziatisch restaurant, dus iedereen gaat het merken.”

Niet direct, maar zeker wel op de lange termijn. Lide: “De koks die we nu in dienst hebben kunnen voorlopig blijven, maar zij willen een keer terug naar Azië. Dan moeten we een vervanger zoeken, en die kunnen we dus niet meer uit Azië halen.”

Door de afschaffing van de specifieke functie-eisen voor Aziatische specialiteitenkoks worden restauranteigenaars verplicht om een werkzoekende kok uit Nederland of de Europese Economische Ruimte (EER) aan te nemen die voldoet aan algemene functie-eisen die ook gelden voor bijvoorbeeld de Franse of Italiaanse keuken. Het beschikken over specialistische kennis van de Aziatische keuken wordt niet meer als reële functie-eis gezien, dus zolang er een werkzoekende kok uit Nederland of de EER is, krijgt deze voorrang – ook als deze kok geen Aziatische gerechten kan bereiden.

Petitie

De Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) constateert dan ook dat de afschaffing van de specifieke functie-eisen voor Aziatische koks zal leiden tot sluiting van Aziatische restaurants in Nederland. “Op dit moment is er al een groot tekort aan koks, en dat zal na 1 juli alleen maar erger worden, waardoor uiteindelijk veel restaurants genoodzaakt zullen zijn te sluiten”, zo is te lezen in een petitie die de vereniging is gestart. De verenigde ondernemers vragen de hulp van hun trouwe klanten “om de Haagse politiek ervan te overtuigen dat de authentieke Aziatische keuken en daarmee ook uw favoriete restaurants behouden moeten blijven.”

Je kunt de petitie hier bekijken en ondertekenen: https://wdg.li/qoi7rel

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
2 reacties