Wethouder opnieuw om tafel over sluitingstijden Muntpassage

Politiek 4 reacties 3 min. leestijd

Tijdens de raadsvergadering van gisteren stond de vervroegde sluiting van het overdekte winkelcentrum De Muntpassage centraal. De raad van de gemeente Weert heeft via een motie het college van burgemeester en wethouders (B&W) unaniem opgedragen om in gesprek te gaan met de eigenaar van het Muntcomplex en de betrokken ondernemers over de gewijzigde sluitingstijden. Dit zou moeten leiden tot een oplossing waardoor de doorgang tussen het Collegeplein en Muntpromenade weer langer open kan blijven.

Sinds 1 december 2023 sluit de Muntpassage, inclusief de doorgangen van Muntpromenade, Collegeplein en Nieuwe Markt, om 21.15 uur in plaats van middernacht. Deze wijziging heeft tot onrust geleid onder de ondernemers in de Muntpromenade en instellingen zoals Taverne de Oude Munt en het Munttheater. Zij vrezen dat de vervroegde sluiting de gastvrijheid en levendigheid van de binnenstad aantast, met name voor het oudere publiek van het theater. Ook wordt gewezen op mogelijke onveilige situaties en verminderde bereikbaarheid van de binnenstad. De directie van het Munttheater heeft in een brief van 10 april haar bezorgdheid uitgesproken.

Aanleiding aanpassing

De eigenaar van de Muntpassage heeft de sluitingstijden aangepast vanwege toenemende vernielingen, zwerfvuil en de aanwezigheid van verwarde personen. Om de overlast te beperken werden er beveiligingsmaatregelen getroffen, maar de kosten bleven maar stijgen, tot € 20.000 per jaar.

Gemeente kan niet dwingen

Uit een raadsinformatiebrief van 13 maart j.l. blijkt dat de verkoopafspraken uit 1995 over de openingstijden van de Muntpassage juridisch niet meer afdwingbaar zijn na opeenvolgende verkopen. Er ontbreekt een kettingbeding. De gemeente kan de eigenaar niet dwingen om de sluitingstijden terug te draaien.

Terugplaatsen van hekwerk

Het college van B&W heeft bevestigd dat de doorgangen van belang zijn voor de binnenstad en heeft aangegeven dat de eigenaar van het complex openstaat voor overleg. Mogelijkheden zoals het terugplaatsen van het verwijderde hekwerk zullen worden onderzocht. Dit zal een nodig kostenplaatje met zich meebrengen. Er zal dus worden bekeken of er een financiële bijdrage nodig is om tot een voor alle partijen aanvaardbare oplossing te komen.

Opnieuw om tafel

De wethouder heeft toegezegd om opnieuw in gesprek te gaan met de eigenaar en mogelijk een raadsvoorstel inclusief een kostenoverzicht te presenteren. Daarna is het weer aan de gemeenteraad om hierover een besluit te nemen.


🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
4 reacties