Kunstwerk voormalig drukkerij Smeets naar tuin Huize Molenveld

Algemeen Reageer 4 min. leestijd

Het kunstwerk dat momenteel nog voor het pand van de voormalige drukkerij Roto Smeets staat krijgt een nieuwe bestemming. Het gemeentebestuur wil de verplaatsing mogelijk maken en maakt hiervoor geld vrij zodat het kunstwerk behouden kan blijven.

In 1956 zijn vijf reliëfs van Charles Eyck geplaatst aan de gevel van drukkerij Smeets in de Stationsstraat. In 1980 zijn deze reliëfs verplaatst naar de nieuwbouw van drukkerij Smeets aan de Molenveldstraat, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de drukkerij. In 2022 is het pand aan de Molenveldstraat inclusief het kunstwerk verkocht aan Next Level Weert 2 B.V., met de intentie om het pand in de zomer van 2024 te slopen. De gemeenteraad heeft op 15 juni 2022 een motie aangenomen om een voorstel te maken voor het behoud en onderhoud van het kunstwerk, inclusief de benodigde kosten.

Schenking

Op 10 januari 2024 ontving de gemeente een brief van de huidige eigenaar met de mededeling dat hij het kunstwerk met de reliëfs wil schenken aan de gemeente Weert. Om het kunstwerk veilig te stellen en te verplaatsen zijn verschillende acties nodig. De gemeente moet de schenking aanvaarden, een schenkingsovereenkomst aangaan, het kunstwerk op de huidige locatie weghalen, de reliëfs losmaken van de stalen constructie, en het geheel uitgraven inclusief de fundering. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Kessels Wegenbouw en Bestratingen en zijn gepland op 26 juni 2024.

Nieuwe locatie

De nieuwe locatie voor het kunstwerk wordt de tuin van Huize Molenveld aan de Coenraad Abelstraat. Deze groene, ruime en visueel rustige omgeving biedt voldoende ruimte en een historische context die past bij het kunstwerk, zo staat in de gemeentelijke documenten. Huize Molenveld ligt dicht bij de voormalige locatie van de Smeets drukkerij en tegenover de Fatima Huis, waar Harrie Smeets een belangrijke begunstiger was en waar ook een kunstwerk van Charles Eyck te vinden is.

Twee andere locaties overwogen

Er zijn twee andere locaties overwogen voor de herplaatsing van het kunstwerk. De Smeetspassage werd als tweede optie beschouwd, maar bleek niet geschikt vanwege de beperkte breedte en de aanwezigheid van veel straatmeubilair. Hierdoor zou het kunstwerk niet goed tot zijn recht komen en zou de verlichting hinderlijk kunnen zijn voor omwonenden. De Stationsstraat werd ook onderzocht, maar het kunstwerk bleek te groot voor deze locatie en zou een rommelig beeld geven.

Kosten

De kosten voor de herplaatsing van het kunstwerk worden geschat op €27.500,- exclusief BTW voor grondwerkzaamheden, demontage, vervoer en herplaatsing. Deze kosten zijn gebaseerd op een offerte van 14 februari 2024 en zullen worden geactualiseerd zodra de definitieve locatie is bevestigd. Verwacht wordt dat de kosten voor de locatie bij Huize Molenveld iets lager zullen uitvallen, aangezien daar geen bestrating verwijderd hoeft te worden.

Planning

Het kunstwerk wordt voor 1 juli 2024 verwijderd van de huidige locatie. Op 26 juni zal Kessels Wegenbouw en Bestratingen het kunstwerk verplaatsen. In de periode juli – september 2024 zal het gespecialiseerde bedrijf Kunstwacht een inspectie uitvoeren om te bepalen wat er aan (achterstallig) onderhoud nodig is. Vervolgens wordt een planning gemaakt voor het onderhoud.

Met de eigenaar van de nieuwe locatie wordt een overeenkomst gesloten waarin wordt vastgelegd dat het kunstwerk eigendom blijft van de gemeente, en dat de eigenaar van de grond het kunstwerk gedoogt en niet mag vervreemden. Onderhoud en eventuele verzekering komen voor rekening van de gemeente.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie