Ouderen oefenen samen met vallen en opstaan

Spotlight Reageer 6 min. leestijd

In april van dit jaar is de gemeente Weert gestart met een pilot van de cursus ‘Vallen Verleden Tijd’. Twintig ouderen hebben inmiddels met veel succes en plezier deelgenomen aan de cursus. Ze raden deze aan iedere onzekere 65-plusser aan en doen zelf graag meermaals mee.

Dankbare deelnemers

De partner van een van de deelnemers is de afgelopen weken regelmatig met haar man meegegaan en is ontzettend dankbaar voor de cursus. “Hij viel regelmatig en dan moest ik hem optillen. Ik heb twee nieuwe heupen en kon dat niet meer. Nu kan hij het weer zelf!”

Ondanks dat haar man met een evenwichtsstoornis kampt, heeft hij veel baat bij de cursus. “Na vijf weken merkten we al verschil. Bovendien kunnen we elkaar helpen doordat we hier samen zijn geweest. Dan zeg ik: weet je nog wat je hebt geleerd?”

Op deze leeftijd is dat geen overbodige luxe, aldus de deelnemers. Velen van hen leiden ook aan cognitieve problemen, waardoor ze de opgedane kennis sneller vergeten. “Regelmatig een terugkomdag of elke maand de oefeningen herhalen zou enorm helpen.”

Bijkomend voordeel is dat de cursus ook een sociaal aspect heeft. De deelnemers ervaren het als heel prettig om gelijkgestemden te leren kennen en vinden het erg gezellig in de groep. “We komen heel graag terug!”

In gesprek met de wethouder

Dat deden ze dan ook op vrijdag 14 juni, om met wethouder Michèle Ferrière in gesprek te gaan over hun ervaringen. Zij hoopt dat door de cursus ‘Vallen Verleden Tijd’ minder 65-plussers in de gemeente Weert ten val komen.

In 2022 werden hier per 10.000 inwoners 142 ouderen in het ziekenhuis opgenomen na een valincident; iets meer dan het landelijke gemiddelde van 135. De 65-plussers liepen hierbij meestal fracturen in de heupen of het bekken op – letsel dat liever voorkomen dan genezen wordt.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is immers niet alleen vervelend om letsel op te lopen na een valongeval, het zorgt er ook voor dat ouderen minder mobiel en bang worden om opnieuw te vallen. Juist om die reden is de cursus ‘Vallen Verleden Tijd’ in het leven geroepen. Om ouderen die bang zijn om te vallen, misschien al eens zijn gevallen of zich om andere redenen onzeker voelen te helpen zelfvertrouwen op te bouwen en vallen te voorkomen.

Voorafgaand aan de cursus vindt er een informatiebijeenkomst plaats waarbij de ouderen handige tips krijgen die ze direct kunnen toepassen om het risico op valongevallen te verkleinen. Losliggende matjes weghalen bijvoorbeeld, geschikte schoenen dragen en het gebruik van een bril met slechts één sterkte in plaats van een multifocale bril.

Vallen Verleden Tijd

65-plussers die besluiten deel te nemen aan de cursus ‘Vallen Verleden Tijd’ gaan vervolgens vijf weken onder begeleiding van fysiotherapeuten aan de slag met verschillende oefeningen. Ze leren bijvoorbeeld bewust hun voeten op te tillen, trainen hun evenwicht en werken aan hun spierkracht. Hierbij leggen ze eerst een parcours af met diverse hindernissen, om zichzelf vervolgens op dikke matten te laten vallen. Er wordt dus gewerkt aan zowel het voorkomen van vallen, als het vallen zelf.

Begeleidend fysiotherapeut Sjoerd van Velthoven: “We kunnen niet volledig voorkomen dat mensen vallen, maar we kunnen hen wel helpen de angst om te vallen tegen te gaan, zodat ze naar buiten durven te blijven gaan en niet in een sociaal isolement raken.”

Angst om te vallen leidt tot inactiviteit en inactiviteit leidt juist weer tot vallen, daarom is het zo belangrijk om te werken aan het zelfvertrouwen van de deelnemers. “Na vijf weken leggen ze het parcours dat ze in de eerste les hebben afgelegd opnieuw af en gaat dat niet alleen sneller, maar volgens de deelnemers vooral met veel meer zelfvertrouwen – dat is nog veel belangrijker.”

Aanmelden

De afgelopen maanden hebben twee keer tien deelnemers de cursus met succes afgerond. In augustus start de derde groep van ‘Vallen Verleden Tijd’. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar [email protected]. Ook via Mijn Huis Op Maat, een huisarts of bijvoorbeeld een ergotherapeut kunnen mensen de cursus aanbevolen krijgen.

Na de inschrijving neemt een fysiotherapeut contact met je op om middels een aantal vragen vast te stellen of je inderdaad een geschikte kandidaat bent voor deze cursus. Meer informatie over het programma ‘Vitaal in balans voor 65-plussers’, waar de cursus ‘Vallen Verleden Tijd’ deel van uitmaakt, is te vinden op de website van de gemeente Weert.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie