Stil protest als gevolg van frustratie woonwagenbewoners Weijerbeemd

Algemeen Reageer 5 min. leestijd

De bewoners van de woonwagenlocatie aan de Weijerbeemd in Weert voeren een stil protest met spandoeken om aandacht te vragen voor hun woonsituatie. De familie, die al sinds 1994 op deze locatie woont, kampt met een ernstig tekort aan standplaatsen. Dit tekort dreigt hun unieke familiewoonvorm en cultuur te ondermijnen.

Zowel de bewoners als de gemeente benadrukken dat er goede gesprekken plaatsvinden, maar bij de bewoners is er frustratie ontstaan omdat ze al zo lang moeten wachten, terwijl er op de naastgelegen locatie nu woningen worden gebouwd.

Belanghebbenden toegenomen

De Weijerbeemd, oorspronkelijk ingericht voor 11 chalets, was al bij oplevering te klein voor de familie. In de loop der jaren is het aantal belanghebbenden binnen de familie fors toegenomen. Momenteel zijn er 17 belanghebbenden, met een verwachte toename tot 39 binnen 15 jaar. Ondanks beloften in het verleden zijn de noodzakelijke uitbreidingen nooit gerealiseerd vanwege beperkingen zoals de nabijgelegen geluidswal en stankcirkel, zo geven de bewoners aan.

Cultuur behouden

In 2018 hebben de bewoners in plaats van mee te demonstreren, een officiële brief en documentatie uit 1994 overhandigd aan de burgemeester. Sindsdien zijn er gesprekken met de gemeente geweest, maar er zijn nog geen definitieve beslissingen genomen. De bewoners willen dat hun kinderen en kleinkinderen bij hen kunnen wonen, zodat zij hun cultuur kunnen behouden en voor elkaar kunnen zorgen.

Frustratie toegenomen

De frustratie is toegenomen door de ontwikkelingen aan de naastgelegen Roermondseweg, waar sinds kort bouwplannen worden gerealiseerd zonder enige bezwaren vanuit de wijk. Toen de bewoners in 2018 protesteerden over het tekort aan standplaatsen, stroomden de bezwaren al binnen, nog voordat er een besluit was genomen. Hierdoor voelen de bewoners zich tekortgedaan en uitgesloten.

Vandaar ook de tekst “Eerst wij dan zij!”. “Wij gunnen iedereen een woonplek op het fijne Leuken, maar niet ten koste van onze eigen rechten en het behoud van onze cultuur door samen te wonen op één locatie. Wij voelen ons één met de wijk, maar door de bezwaren wordt het duidelijk dat de wijk dit anders ziet.

Het stille protest benadrukt de eisen van de bewoners: vijf koopstandplaatsen en twee tot vier huurstandplaatsen. Zij vinden dat, na jarenlang geduld en wachten sinds 1994, hun recht op uitbreiding net zo snel moet worden gerealiseerd als andere projecten in de omgeving.

Onbegrip

De bewoners voelen zich onbegrepen door de wijk, die bezwaar maakte tegen de uitbreiding van Weijerbeemd. Ze hebben uit protest spandoeken opgehangen aan de zijde van de Roermondseweg met o.a. de teksten: “Wij wachten sinds 1994”, “Eerst wij, dan zij” en “Hier geen huizen achter kamp”. De familie hoopt dat hun protest de aandacht trekt die nodig is om hun situatie te verbeteren en hun cultuur te behouden.

Gesprekken gemeente

Ambtenaren van de gemeente Weert zijn in goed overleg met de bewoners over de gewenste uitbreidingsplannen, zo laat een woordvoerder van de gemeente Weert weten. Daarbij is volgens de gemeente ook benoemd dat de uitbreiding van woonwagenlocaties afzonderlijk wordt bekeken. Uit het behoefteonderzoek is gebleken dat er bij zes locaties een uitbreidingsbehoefte is. De Achtkantmolen en Poorterhof waren als eerste aan de beurt, en de bestemmingsplannen daarvoor zijn vastgesteld. Inmiddels zijn de gesprekken voor de volgende locatie, de uitbreiding van de Weijerbeemd, gestart.

Roermondseweg is plan van derde

Het bestemmingsplan Roermondseweg 135 betreft een plan van een derde partij, en het tempo van deze ontwikkeling wordt door de initiatiefnemer bepaald. Dit staat volledig los van het plan voor de uitbreiding van de Weijerbeemd. Zoals eerder aangegeven, heeft de gemeente ervoor gekozen om eerst twee andere woonwagenlocaties uit te breiden. “We kunnen niet alles tegelijk doen”, aldus de woordvoerder van de gemeente Weert.

Verrast, maar gesprekken gaan door

De gemeente benadrukt dat ze in goed overleg zijn met een vertegenwoordiging van de woonwagenbewoners en zullen ze dat blijven doen. Ze zijn daarom ook verrast door het stille protest, mede omdat we heel recentelijk nog overleg met de betrokkenen hebben gehad.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie