Molens Kempen~Broek op de kaart

Algemeen Reageer 3 min. leestijd

Wie over molen praat, heeft daarbij, bijna automatisch, een beeld voor ogen van de molens in West-Vlaanderen, de Zaanse Schans, Schiedam of Kinderdijk. Beelden van stoere poldermolens en van eeuwenoude statige standerdmolens in West-Vlaanderen op de grens met Frankrijk. Of van de machtige stellingmolens aan de Zaanse Schans, de poldermolens van Kinderdijk of de hoge stadsmolen van Schiedam. Niemand denkt bij molens aan de molens van Kempen~Broek.

Maar dat gaat veranderen. Molennetwerk Kempen~Broek heeft zich voorgenomen om het molenerfgoed van GrensPark Kempen~Broek (in 2014 door de internationale jury van Communities in Bloom uitgeroepen tot Groenste Regio van de Wereld) op de kaart te gaan zetten. Wist u dat binnen GrensPark Kempen~Broek zo’n vijftig wind- en watermolens staan? Molens die vaak nog regelmatig draaien, soms nog malen en die meestal te bezoeken en te bezichtigen zijn.

Het ‘op de kaart zetten’ van dit bijzondere molenerfgoed doet het Molennetwerk Kempen~Broek niet alleen figuurlijk maar nu óók letterlijk met de uitgifte van de Molenkaart Kempen~Broek. Deze molenkaart wordt vrijdag 28 juli om 19.30 uur officieel gepresenteerd tijdens de openingsavond van de Molenfeesten in de Kempen~Broek molengemeente Molenbeersel.

“De Molenkaart Kempen~Broek is niet zomaar een landkaart waarop de molens staan aangegeven zodat de gebruikers met de kaart van molen naar molen kunnen fietsen. Vooral vertelt de kaart een verhaal, Het Verhaal van onze Molens en van ons bijzondere grenzeloze molenerfgoed ”, benadrukt René Weerens van VZW Molenzorg Molenmuseum uit Molenbeersel. Hij is een van de samenstellers van de Molenkaart. “De Kaart nodigt iedereen nadrukkelijk uit om nader kennis te komen maken met ons molenerfgoed en met de vrijwillige molenaars van GrensPark Kempen~broek”, vult vrijwillig molenaar Toon Verspeek van de Kauliller Molenvrienden aan.

“Bij het samenstellen van de Molenkaart Kempen~Broek werkten molenenthousiastelingen uit Nederlands en Belgisch Limburg nauw met elkaar en met het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, de projectorganisatie van GrensPark Kempen~Broek samen. Ook de VVV Midden Limburg en de Toeristische Diensten van de Belgische Kempen~Broek gemeenten waren bij ons project betrokken. Alleen deze brede samenwerking over de grens heen maakt de Molenkaart al bijzonder. In het eerste gesprek over onze plannen spraken we samen af vanaf dat moment de landgrens te negeren. We hebben het dus over onze grenzeloze molens”, benadrukt Vincent van den Berg van Molenstichting Weerterland.

De Molenkaart Kempen~Broek is vanaf 1 augustus voor één euro bij een aantal molens binnen Kempen~Broek te koop en verder bij de onthaalpunten en poortgebouwen van GrensPark Kempen~Broek, de winkels en agentschappen van de VVV Midden-Limburg en de Toeristische Diensten. Deelnemers aan de speciale Molenfeesten fietstocht op zondag 30 juli in Molenbeersel krijgen de molenkaart als attentie gratis aangeboden.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie