Stichting Johnny Hoes opgericht

4 reacties

Johnny Hoes was geliefd in Weert, maar ook ver daarbuiten. Nog steeds overigens want drie Twentenaren hebben op donderdag 17 augustus de Notariële akte getekend en daarmee een start gegeven aan de “Stichting Cultureel Erfgoed Johnny Hoes.

Dit jaar zou Johnny Hoes 100 jaar geworden zijn. Traditie als startpunt voor de toekomstzijn is een speerpunt van deze stichting. Muziek maakt al eeuwen deel uit van ons leven. Johannes Andreas (Johnny) Hoes was een Nederlands zanger, producer en componist-tekstschrijver. Zijn plaat Och, was ik maar bij moeder thuis gebleven staat met 450.000 exemplaren te boek als de bestverkochte Nederlandstalige single aller tijden.

Johnny Hoes stond wel bekend als De koning van de smartlap en was de man achter duizenden meezingers, smartlappen, carnavalskrakers en levensliederen. Andere grote hits waren De smokkelaar, Dat is het einde en Friet met mayonaise. Sinds de jaren 60 was Hoes actief in Weert met zijn eigen succesvolle opnamestudio en platenmaatschappij.

Vanaf de Middeleeuwen werd muziek genoteerd, wat uiteindelijk geleid heeft tot het Nederlandse lied zoals we dat nu kennen. Allemaal ontwikkelingen uit het verleden die hebben bijgedragen aan de muzieksector van vandaag, maar de ontwikkeling gaat door.

Muziek maakt ook een groot deel uit van de historie van Nederland. “Als voorzitter van de Stichting Cultureel Erfgoed Johnny Hoes (SCEJH) ben ik trots op de rijke traditie van de muziek en trots op alle muzikanten, verenigingen en instellingen die zich hiervoor gaan inzetten. We kijken positief naar de toekomst. Samen kunnen we nog volop nieuwe mogelijkheden in muziek ontdekken, bijvoorbeeld door verrassende combinaties te maken”, aldus Jeffrey Veld.

Nieuwe mogelijkheden die inspringen op veranderingen in de maatschappij en op ontwikkelingen in de muziek, maar waarbij we de rijke culturele historie niet uit het oog verliezen. De afgelopen jaren zijn er al tal van initiatieven ondernomen om de muziek nog toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor verschillende groepen en met name de jeugd.

De komende jaren wil men deze ontwikkeling extra stimuleren door een beleid gericht op vernieuwing, verbinding en versterking. De SCEJH wil een steunpilaar zijn voor muzikanten waarbij de muzikant gestimuleerd en gefaciliteerd word en van elkaar kan leren. Dat betekent dat ze activiteiten organiseren voor de muzikale ontwikkeling van muzikanten, maar ook initiatieven opzetten om de muzikant organisatorisch te versterken.

Door vernieuwing, verbinding en versterking werkt men samen aan de ontwikkeling van de muziek om ook in de toekomst mensen te blijven verrassen met muziek. Ze zullen zich hier de komende vijf jaar samen volop voor inzetten.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
4 reacties