Onlangs werd bekend dat de huidige eigenaren Leo en Tamara Hovens van Eetkamer het Bruine Paard het stokje overdragen aan Bart Houben en Jordi van Lent.

Inmiddels is ook bekend welke nieuwe naam de horecazaak gaat krijgen. ‘t Bruine Paard wordt Bistro De Umbelder. De Umbelder, oftewel de man die met z’n bel de aandacht trok en het nieuws verkondigde. Tieske Weekers of ‘t Umbelderke was klein van stuk, maar zijn stem compenseerde ruimschoots. Van 1876 tot 1930 liep hij door de stad om het nieuws te roepen. Hij schalde over de Markt en hij staat dan ook bekend als dé stadsomroeper van Weert.

Het standbeeld van Tieske staat naast het horecapand op de Markt en de nieuwe eigenaren eren hem door met jou te proosten op de naamgever van de nieuwe bistro. Bart en Jordi zullen ‘t Bruine Paard een nieuwe impuls gaan geven. Bart Houben is onder meer bekend van Restaurant Flavours waar hij 8 jaar chefkok en eigenaar is geweest. Ook Jordi van Lent werkt al jaren in de horeca zowel bij Restaurant Flavours als Brasserie Antje van de Statie.

34 REACTIES

 1. Het gaat er uiteindelijk toch om of men er lekker kan eten en als het effe kan tegen een redelijke prijs, toch!? Die enkele Weertenaar die nostalgisch valt over een pandnaam haalt maar een frietje zoorvleis.

 2. Waarom is het minachting om de oude naam niet meer te gebruiken, je kunt al het oude wel behouden.
  Deze mensen willen hun boterham verdienen en als dat in hun ogen betekent om voor een andere naam te kiezen wie zijn wij of jij om daar aan te twijfelen.

 3. Woee kojjae vanaaf, dejjae zoeene stomme kal vörkauptj!
  Dae paerdekop is vollugus mig zellufs un Wieerter monnement.
  Det mojje in ieere haoje!

 4. Over overboord gooien …………Bij de overburen staat in al haar behouden glorie, het oude stadhuis, het jacob v horne museum, de expositieruimte, het sinterklaashuis en de nieuwe invulling.
  Het werkt dus wel!

 5. Als tegen mij zegt dat ik “stomme kal vörkaup” moet je niet gaan gokken of het een rijks of gemeentelijk monument of überhaupt een monument is.
  Het word toch in ere gehouden alleen de naam van de horecazaak veranderd. Knuppel

 6. Doodzonde dat men het belang van dit historisch element in de Weerter binnenstad miskent. Kennelijk geen raszuivere Weertenaren.

 7. Veel opmerkingen over de naamsverandering. Alleen wie van de mensen die hier commentaar op hebben, kwamen nog eten bij Het Bruine Paard? Dus geef het een kans, want zo laten is een sowieso trekken aan een dood paard.

 8. Wat is er nu zonde aan een naamsverandering voor de bistro, het pand blijft in de archieven nog steeds cafe Het Bruine Paard en er wordt niks afgebroken.

 9. De tegenstanders zijn de mensen welke structureel tegen elke verandering zijn Henk, klampen zich vast aan “vroeger, toen alles nog zo goed was”. Geen probleem en ze zijn in elk geval heel consequent.

 10. Na afbraak van zoveel mooie historische panden in Weert zijn we zelfs niet in staat de oude benamingen in ere te houden. Berouw komt steeds na de zonde. Eeuwig zonde.

 11. Ik snap eigenlijk niet wat er op tegen is om de naam te veranderen,ik vind zelfs dat over de naam umbelder goed nagedacht is en als er over elke historische naam gediscussieerd moet worden dan kun wel bezig blijven.
  Maar ja ik zal wel “stomme kal vörkauppe”

 12. Heel gaaf dat 2 jonge, enthousiaste ondernemers zich hier gaan vestigen! Frisse nieuwe ideeën gecombineerd met de oude charme van het pand en de stad (niet voor niks een verwijzing naar het standbeeld). Veel succes heren!!

 13. dat is met een naamsverandering niet automatische slechter hoeft te zijn,
  Het draait om de koffie en het menu, en niet om de naam

 14. Nee hoor, jij verkoopt geen onzin en wie weet wordt de naam bij een overname weer terug aangepast.

  Voornaamste is toch zeker dat het pand er staat en zoals Karpet al zei “lekker eten tegen een mooie prijs”

 15. Om historische uitingen te kunnen begrijpen en waarderen heb je diepgang nodig en geen eigentijdse vluchtige meningen; dat is althans mijn persoonlijke mening en dat bewijst zich ook elke keer weer opnieuw.

 16. Naait er toch uit man, Bruine Paard heeft niks te maken met historische feiten omtrent het Weerterland… Umbelder daar in tegen des te meer. Dus kwak asjeblieëftj niet zôw sjiek !

Comments are closed.