Advies: Weert Lokaal, VVD, SP en CDA

Informateur René Laenen van Weert Lokaal komt na gesprekken met alle partijen tot de conclusie dat een coalitie van Weert Lokaal, VVD, SP en CDA het beste en meest evenwichtige bestuur vormt voor de inwoners van Weert. Dit is dan ook zijn advies in zijn eindrapport dat hij op 19 april aan alle partijen heeft gepresenteerd tijdens een speciale raadsvergadering.

Na de verkiezingswinst van 21 maart heeft Weert Lokaal partijvoorzitter René Laenen benoemd tot informateur. Hij heeft de afgelopen 3,5 weken gesprekken gevoerd met alle politieke partijen en het maatschappelijk middenveld, waaronder meer dan 40 personen van zowel organisaties en stichtingen als inwoners van Weert.

De nieuwe coalitie moet zich richten op o.a. politieke vernieuwing en burgerparticipatie. De nieuwe coalitie zou uit 5 wethouders moeten gaan bestaan. Helemaal rond is de coalitie is het zeker niet. De coalitievorming moet nog gaan plaatsvinden. Ook wil men aan de slag met een raadsbreed programma. De informateur sluit niet uit dat er nog andere partijen in beeld komen voor het toekomstige gemeentebestuur. Maar voor nu wordt geadviseerd om het huidige gemeentebestuur (Weert Lokaal, VVD en SP) haar werk te laten voortzetten waarbij het bestuur wordt versterkt door het CDA.

Weert Lokaal laat in een reactie weten het advies van Rene Laenen ter harte nemen. Men heeft de voorkeur voor een breed gemeentebestuur dat zich richt op evenwicht, stabiliteit en verbinding. Voor de komende coalitie wordt een procesbegeleider aangesteld. Geert Gabriels zal worden aangesteld als formateur.