Het college van B&W staat positief tegenover de plannen om een kiosk, soort overdekt podium, te plaatsen tussen de monumentale bomen van het Sint Raphaëlpad.

Volgens de gemeente dient cultuurmeer zichtbaar te worden in onder andere het straatbeeld. Er wordt actief beleid gevoerd op een experimenteel cultuurbeleid, waarin er ook aandacht is voor broedplaatsen. Het Sint Raphaëlpad is een van de culturele broedplaatsen met Theater de Huiskamer en het RICK dat zich gaat vestigen in het voormalige HBO gebouw.

De kiosk op het Sint Raphaëlpad is een idee van deze twee organisaties. Het idee is verder uitgewerkt in samenspraak met bedrijven uit de regio; Buro Beeldvang en Smolenaers Constructie en Plaatwerk. Het initiatief is dan ook te beschouwen als een initiatief dat van onderop is ontstaan.

Podium met schaakstukken

De kiosk kan als podium worden gebruikt en is beschikbaar voor alle organisaties die een activiteit op het Sint Raphaëlpad organiseren. Er ligt daarmee geen directe koppeling met Theater de Huiskamer en het RICK. Het podium wordt 60 cm hoog. Daarmee hoeft er geen hekwerk (valbeveiliging) rond het podium geplaatst te worden.

Als spelelement wil men ook schaakstukken plaatsen op het podium. Zo kan het ook gebruikt worden wanneer er geen optredens zijn. Het beheer van de schaakstukken en de praktische invulling dient nog nader onderzocht te worden. De kiosk is verder voor iedereen beschikbaar. Bij evenementen dient overigens wel een evenementenvergunning te worden aangevraagd.

Kosten en planning

De kosten zijn geraamd op € 35.000,- en worden deels ten laste gebracht van het beschikbare budget voor de versterking van het stadshart. Als de gemeentereaad akkoord gaat met het voorstel dan zal de kiosk naar verwachting nog dit jaar geplaatst kunnen worden.

10 REACTIES

 1. Mooi plan. Hopelijk activiteiten in de geest van straatmuziekkanten , dansoptredens e.d. waardoor mensen naar de binnenstad worden “gelokt”.

 2. Aan het eind van de jaren 80 van de vorige eeuw, is er ooit een (stenen) kiosk geschonken door de schutterij st. Catharina uit Stramproy aan de toenmalige gemeente Stramproy, als dank voor alle hulp vanuit de gemeenschap bij het organiseren van het OLS in 1986.
  Deze kiosk heeft maar een paar jaar gestaan op het Kerkplein in Stramproy. Hij moest daar, begin jaren 90, toen verdwijnen wegens het uitbreiden van bebouwing rond om het Kerkplein en werd opgeslagen in/aan de gemeente loods aan de Industrieweg (Stramproy) van de toenmalige gemeente Stramproy.
  Daar ligt ‘t waarschijnlijk nog, of is verhuisd naar een loods in Weert (dat weet ik niet, zal eens vragen aan een oudere schutter van Catharina Stramproy) toen de Gemeente Stramproy in 1998 samen werd gevoegd met de gemeente Weert.

  Dus maw. er moet ergens in de gemeente Weert nog een volledige stenen kiosk liggen, eigendom van de gemeente Weert.

 3. Moet u die vraag nog stellen, na het lezen van de laatste zin?
  Dan zal ik het toch proberen.
  De gemeente Weert kan zich 35.000 Euro uitsparen, want ergens in een gemeente loods ligt een complete (een volledige fanfare kan er in) stenen kiosk, die al 20 jaar eigendom van de gemeente is.

 4. Man man , maak je niet dik!!
  Geld moet rollen, net alsof jij wilt dat ze die oude kiosk nog gebruiken.
  foei lelijk ding, fanfare weet wel wat ze weggeeft

Comments are closed.