Al maanden wordt er gepraat over een mogelijke vestiging van de Chinese internetgigant Alibaba in Weert. De signalen waren positief, mede dankzij de contacten die het gemeentebestuur van Weert had gelegd met de Chinese concurrent van het Amerikaanse Amazon. Alibaba wil namelijk graag doorgroeien in Europa.

Het plan was om het Europese distributiecentrum van Alibaba te vestigen op het nieuwe bedrijventerrein Kampershoek 2.0, direct aan de snelweg A2. Echter uit berichtgeving van Belgische media blijkt dat Alibaba oog heeft laten vallen op het Belgische Luik. De keuze voor Luik zou mede zijn gebaseerd op de aanwezigheid van het nabij gelegen vliegveld Liege Airport dat al een verbinding heeft met China.

Regio overstijgend

“Mocht het zo zijn dat Alibaba zich niet in Weert vestigt, dan kunnen we evengoed tevreden zijn als ze naar een andere plek in Limburg of Belgisch Limburg gaan”, zo laat een woordvoerster van de gemeente Weert weten. Het economische effect van de vestiging van een Alibaba distributiecentrum is regio overstijgend. Provincie Limburg is daarom mee geweest met de Weerter handelsreis naar China in 2016. Uiteindelijk is Weert dan de hefboom geweest voor deze ontwikkeling, aldus de gemeente Weert.

Onlangs heeft Groep Heylen een kavel van 19 hectare gekocht voor de bouw van een distributiecentrum op bedrijventerrein Kampershoek 2.0. Daardoor neemt de beschikbare ruimte daar snel af. De bouw van dit distributiecentrum start na de zomervakantie. Groep Heylen heeft voor Weert gekozen vanwege de strategische ligging. Zowel logistiek gezien als vanuit het oogpunt van arbeidspotentieel.

12 REACTIES

 1. Dat is de politiek. Ik had al lang niet meer zo hard gelachen als toen onze opnieuw benoemde wethouder met een stalen gezicht in het programma “van onze centen” beweerde dat de aanpassingen van de passantenhaven, ook al kwamen er bijna geen vaartuigen meer, toch een groot succes was. Het is gewoon een feit dat wij “gewone” burgers nu eenmaal niet zelf kunnen denken en dus ook zeker hun gedachtegang niet kunnen volgen. En het dan maar vreemd vinden dat de politiek steeds verder van de burger af komt te staan.

 2. Dat is de politiek. Ik had al lang niet meer zo hard gelachen als toen onze opnieuw benoemde wethouder met een stalen gezicht in het programma “van onze centen” beweerde dat de aanpassingen van de passantenhaven, ook al kwamen er bijna geen vaartuigen meer, toch een groot succes was. Het is gewoon een feit dat wij “gewone” burgers nu eenmaal niet zelf kunnen denken en dus ook zeker hun gedachtegang niet kunnen volgen. En het dan maar vreemd vinden dat de politiek steeds verder van de burger af komt te staan.

 3. En nu is haantje de voorste Frans van Eersel met de noorderzon vertrokken nu het allemaal gebakken lucht bleek te zijn.

 4. Niet zo belangrijk. We halen er gewoon weer een blik buitenlanders bij. Op naar de stad Nederland met 20 miljoen inwoners.

 5. Sinds wanneer hoort (volgens de Weerter woordvoerster) Luik bij (Belgisch) Limburg.
  Luik (Liége) is Belgisch Wallonië, in de provincie Luik (Liége).

 6. Ach. Wie niet waagt… we hebben Heylen nog. Van Cranenbroek voor de Chinese meuk.
  Hadden we wel genoeg werkvolk voor die toko? Ik weet het niet.

 7. Volgens mij heeft de woordvoerster van de gemeente Weert de berichtgeving van de Belgische media nog niet gelezen……

Comments are closed.