Nederweert-Eind – Het heeft enige tijd geduurd en alle registers moesten open, maar met ingang van 1 juli 2018 kunnen houders van de museumjaarkaart ook terecht bij Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind.

In de maanden juli en augustus is het museum ook een dag meer in de week geopend. Je kan het museum bezoeken op maandag-, woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Ontdek, beleef en bewonder in Nederweert Eind.

Zondag 1 juli: Bierbrouwen op houtvuur

Op Eynderhoof is een 20-tal hobby bierbrouwers actief die zich het bier brouwen op een voortreffelijke manier hebben eigen gemaakt. Wekelijks brouwen de meesters van Eynderhoof volgens de bierrecepten zoals die gebrouwen werden door onze voorouders. Het gaat daarbij om temperatuur, de juiste ingrediënten, geduld, maar vooral ook om het goede verhaal. Want als de gasten komen proeven worden ze in ieder geval verrast met een uitgebreide toelichting door een van de enthousiaste brouwers.

Op zondag 1 juli brouwen deze bierbrouwers in stroopketels op houtvuur. Hierbij worden ze geholpen door de stroopmakers die hun kennis van het stoken in stroopketels op houtvuur inbrengen. Want in de stroopmakerij hebben ook de brouwers hun eigen thuishonk gevonden.

Bierbrouwen is een kwestie van de juiste temperatuur, van schroten, maischen, filtreren, spoelen, koken en koelen en het toevoegen van ingrediënten als hop en gist. Doordat het houtvuur langer het bier verwarmt, treedt er meer karamellisatie op en dat maakt het bier wat zoeter. Natuurlijk hoort daar ook een authentiek recept bij waar de brouwers wel iets over willen vertellen maar niet alle geheimen prijs zullen geven. Een dagje “middeleeuws” bierbrouwen op Eynderhoof, echt iets voor de liefhebber!

Daarnaast is ook op deze zondag weel heel wat ambachtsvolk op de been om de bezoekers mee te nemen in de gebruiken en het vakmanschap dat vroeger zo gewoon was. In het dorpje Eynderhoof waan je je bijna honderd jaar terug maar is het zeker niet stoffig!

Je kan in de herberg genieten van koffie met vlaai, in de kiosk staan diverse gerede producten uitgestald en de vrijwilligers zorgen voor het goed verhaal. Een middag uit voor het hele gezin in Midden Limburg. De muziek wordt vandaag verzorgd door Clarinet Choir. Het museum is op 1 juli open van 13.00 tot 17.00.

Woensdag 4 juli: Kindermiddag

Deze BAK-middag gaan de kinderen, met heel veel LOL, aan de slag met de deegrol. Groot en klein, getooid met schort en bakkersmuts, de handen netjes gewassen, bereiden het deeg: een broodje en een vlaaitje. Tijdens het bakproces kunnen de kinderen zich vermaken met Clown Guit en enkele kindergidsen. Is het baksel klaar, dan is het smullen maar…….

Deze middag is niet alleen erg leerzaam, maar tevens wordt er creativiteit van de kinderen verlangd bij het versieren van het gebak.

Bekijk het kinderdag programma op: www.eynderhoof.nl