Nederweert-Eind – Het openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert Eind staat bekend om haar ambachten en de demonstraties in een heerlijk gemoedelijke sfeer. Jong en oud amuseert zich middag na middag en het herhaalbezoek is dat ook gegarandeerd. Op 9 september presenteert zich een van de nieuwste maar niet minder belangrijke ambachten van het museum met een druk thema: de piepende pörs.

Het is een werkende drukkerij waar bezoekers kennis kunnen maken met het boekdrukkersambacht. De correcte benaming voor dit boekdruksysteem is Hoogdruk. Hoogdruk is het drukken van verhoogd aangebrachte beelden (letters of andere typen) Oorspronkelijk werden alleen boeken op deze wijze gedrukt maar nu worden allerlei soorten werk in boek- of hoogdruk uitgevoerd. Tegen het einde van de 15e eeuw was deze drukvorm vrijwel geheel verdwenen en vervangen door de typografische druk van boeken, het drukken van boeken doormiddel van losse loden letters. Het zetten van de tekst d.m.v. losse loden letters door een handzetter werd uitgevoerd met een zethaak en het afdrukken op papier met behulp van een drukpers is gebruikt tot in de jaren 70 van de vorige eeuw, het einde van het loodtijdperk.

De uitvinding van de boekdrukkunst is van enorm belang geweest bij de ontwikkeling van de mens. In een tijd waar nieuwe uitvindingen zich in een sneltreinvaart opvolgen is het van belang kennis te nemen van het verleden. Een vrijwel uitgestorven ambacht is in het openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind nieuw leven ingeblazen. De vrijwilligers laten drukpersen draaien en daarmee geven ze in het museum demonstraties voor onze bezoekers. Mooi om te zien en de verhalen rondom het ambacht door de vrijwilligers te laten vertellen en het resultaat van alle inspanningen en resultaten te komen bekijken.

Verder zijn ook deze zondagmiddag veel van de oude ambachten in bedrijf, kan er door de kinderen gespeeld en gespeurd worden en kan er van alles geproefd, gesnoept en beleefd worden. Van ouderwets suikerpapier, verse stroop en honing naar passende klompen en smakelijke Limburgse vlaai. Het is allemaal op ambachtelijke wijze gemaakt en je proeft de zorg waarmee de producten tot stand zijn gekomen. De muziek wordt verzorgd door Tössendoor.

Het museum is op 9 september geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie bezoek je de website www.eynderhoof.nl.

Woensdag 12 september – Kindermiddag met o.a. vlechten bij de mandenvlechters
Alle kinderen groot en klein moeten op woensdagmiddag bij de mandenvlechters zijn. De mandenvlechters vertellen de kinderen alles wat ze willen weten over wilgentenen, waar ze groeien en hoe je ermee kunt vlechten. De mandenvlechters staan te popelen om de kinderen het vlechten met wilgentenen te leren. Ze gaan onder leiding van ervaren vlechters met wilgentenen aan de slag en maken er een mooi werkstuk van dat uiteraard mee naar huis gaat.

Neem je vriendjes en vriendinnetjes mee en kom naar het leukste openluchtmuseum in de regio. Klaar met vlechten, dan kun je je naar hartenlust uitleven op de wasplaats of in de speeltuin. Of een kijkje nemen bij de dieren. Kindergidsen zijn aanwezig en helpen mee.

Bekijk het kinderdag programma op: www.eynderhoof.nl. Het museum is geopend van 13.00 tot 17.00 uur.