Wanneer komt er een zelfreinigend rolstoelvriendelijk openbaar toilet in Weert?

Eind 2021 stemde een meerderheid van de gemeenteraad in met het amendement om budget vrij te maken voor het realiseren van een openbaar rolstoelvriendelijk en zelfreinigend toilet in de binnenstad van Weert. Onderzoek zou nog moeten uitwijzen waar het toilet geplaatst zou gaan worden.

Inmiddels is er ruim een jaar verstreken en is Weert nog geen zelfreinigend rolstoelvriendelijk openbaar toilet rijker. Hoe kan dat? In een brief geeft de gemeente antwoord op vragen die gesteld zijn door de politieke partijen Weert Lokaal & DUS Weert.

Verkennend en verdiepend onderzoek

Daarbij geven zij aan dat er in 2021 een verkenning is uitgevoerd naar mogelijk geschikte locaties voor het realiseren van een zelfreinigend rolstoelvriendelijk openbaar toilet en dat in de tweede helft van 2022 een verdiepend onderzoek is opgestart naar de locaties, inclusief een meer gedetailleerde kostenraming en analyse. Dit onderzoek is volgens de gemeente bijna afgerond en zal samen met het bijbehorende raadsvoorstel aan het begin van 2023 aan de gemeenteraad aangeboden worden.

Waar bij deze onderzoeken onder andere naar gekeken wordt is of de betreffende locaties voldoen aan een aantal verschillende criteria zoals voldoende beschikbare ruimte en aansluiting op elektra, water en riool. Een aantal locaties zoals die in het Beekstraatkwartier zijn op korte termijn niet geschikt. Deze worden op middellange termijn meegenomen in de herontwikkeling van het gebied.

Gekozen locatie

Hoe lang het nu nog gaat duren voordat Weert een zelfreinigend rolstoelvriendelijk openbaar toilet krijgt, hangt af van de locatie waarvoor op basis van de eerdergenoemde onderzoeken wordt gekozen. Is dit openbaar gebied, dan kan er na het formuleren van de aanbestedingsleidraad relatief snel over worden gegaan tot de daadwerkelijke realisatie van het toilet. Wordt er echter gekozen om ruimte in een gebouw van derden te benutten, dan dienen hiervoor eerst aanvullende afspraken te worden gemaakt met de desbetreffende partij.