Onlangs werd bekend dat de gemeenteraad in december 2018 een geactualiseerd beleid heeft vastgesteld voor de huisvesting van arbeidsmigranten in Weert. De plannen stuiten echter op weerstand.

Het doel is met actueel beleid in te spelen op de huisvestingsbehoefte van zogenaamde short-stay arbeidsmigranten. Dit zijn arbeidsmigranten die niet de intentie hebben om voor langere tijd te blijven. Zij hebben behoefte aan tijdelijke huisvesting en kunnen daardoor niet terugvallen op de reguliere woningmarkt.

In het bericht van 6 februari j.l. stond vermeld dat de initiatieven nog in onderzoek zijn. Het is aan de initiatiefnemer om allereerst het contact op te zoeken met omwonenden en belanghebbenden.

Er worden maximaal drie initiatieven van in totaal 1000 personen (max. 400 per locatie en max. 1 initiatief per bedrijventerrein) toegestaan. Momenteel worden de mogelijkheden in de omgeving van de Milieustraat aan de Graafschap Hornelaan en aan de Peelterbaan onderzocht.

Petitie

Deze plannen stuiten echter op weerstand. Omwonenden vrezen toestanden als bij Horne Quartier (voormalige KMS-kazerne) en zijn daarom een petitie gestart. “Er wordt gevreesd voor de veiligheid van alle kinderen die dagelijks de route tussen Weert en Nederweert afleggen met de fiets om naar school toe te gaan. Wie garandeert hun veiligheid? Als 60 arbeidsmigranten al de grootst mogelijke problemen veroorzaken, hoe groot is dan de kans dat de problemen alleen maar erger worden”, zo luidt de toelichting. De petitie is inmiddels al ruim 500 keer ondertekend.

Bekijk de petitie

https://www.petitie24.nl/petitie/2332/petitie-tegen-huisvesting-1000-arbeidsmigranten

27 REACTIES

 1. Ja we geven ze allemaal een huis en nog eens 10.000 euro om in te richten, Vindt het al erg genoeg dat er in woonwijken huizen worden gekocht en ze dan volstampen met arbeidsmigranten. Gezinswoningen bedoeld boor 4 personen en er dan met 12 in gaan wonen, dat daar maar eens meer op wordt gecontroleerd.

 2. Wij willen allemaal asperges,tomaten en komkommers eten.
  Nederlanders willen deze niet oogsten.
  Allochtonen wel
  Het werk mogen ze wel doen, doch ons onderbuik gevoel zegt ze mogen hier niet zijn.
  Hoe kom ik aan mijn groenten ????????

 3. Hou toch op! Heel ondernemend Limburg schreeuwt om arbeidskrachten, zonder die Polen komt er geen asperge meer de grond uit. Ze moeten ergens wonen maar iedereen is bang voor een paar buitenlanders in zijn wijk. Kinderachtig en dom!
  En ja, in mijn straat wonen ook arbeidsmigranten in een gebouw dat al jaren leeg stond te verpauperen. Fijn dat er weer iemand woont en nooit last van.

 4. Alles valt en staat met vooraf vastgelegd en niet achteraf onderhandelbaar handhavings-beleid. Geen achteraf geouwehoer dus van gemeentelijke zijde doch bij overschrijding van de overeengekomen bewonersgedragingen ter plekke binnen 1 maand opheffing van de faciliteit. Denk er tevens aan dat een zwakke rechter zich al snel door een Gemeente laat ompraten (algemeen belang) en dat de buurt uitzichtloos met de gebakken peren blijft zitten.
  Ik denk dat onder deze voorwaarden er geen overeenstemming met de bezwaarmakers tot stand komt en dat er ook maar beter helemaal vanaf gezien kan worden want de wil tot handhaven is onze gemeente vaak vreemd.

 5. Die mannen (en soms ook vrouwen) komen hier werk doen waar wij zelf te beroerd voor zijn. Ze zijn hier een paar maanden en dan vertrekken ze weer. Een huis geven is geen goed idee, maar er moet toch wel ergens iets te vinden zijn, bijvoorbeeld een leegstaand bedrijfspand waar ze in kunnen?

 6. 1000 arbeidsmigranten, dat is zo’n 2% van de totale Weerter bevolking. En vaak geldt dan ook nog dat deze mensen ziek worden vlak voor einde contract en Nederland mag blijven betalen, ook al zitten ze allang weer in hun land van herkomst.

 7. Over uitbuiting van arbeidsmigranten gesproken.
  Ze in een gebouw te proppen ‘dat al jaren stond/staat te verpauperen’.
  Schande dat een gebouw al jaren leegstond/staat in deze tijd van woningnood onder de Nederlandse burgers en dan ook nog staat te verpauperen. En nu in dit verpauperd gebouw ook nog arbeidsmigranten in uitbuiten.

 8. Schei nou toch uit over die witte stengels, het was goud nu echt niet meer. Het steken van dat spul gaat bij de grote telers inmiddels automatisch, geen oostblokkers meer nodig, die klap gaat voor veel kleine telers er nog bij komen. Maar via alle sneaki contracten en verwijdering van die personen zodra men 6 maanden werkt want anders moeten er pensioen premie`s afgedragen worden daardoor en alleen daardoor zorgen ze voor verrijking ten koste van henzelf en onze samenleving voor een heel klein groepje verrotte ondernemers. Als die ondernemers volwaardig NL loon betalen inclusief alle sociale premie`s dan komt men daar echt wel werken, maar daar wringt de schoen en het verdienmodel over de rug van de oostblokker en onze samenleving.

 9. Zoals ik al zei: gewoon bang voor een paar buitenlanders. Hoeveel denk je dat wij verdienen aan die export? Er staat in het Weertse beleid dat er vergunningen voor maximaal 400 arbeidsmigranten worden afgegeven, dat betekent nog niet dat er op elke plek ook werkelijk 400 komen. En bovendien koppel jij de groep arbeidsmigranten automatisch aan de woorden overlast en vervuiling. Dat zegt meer over wat er zich tussen jouw oren afspeelt (angst) dan over de groep arbeidsmigranten.
  Er wonen bij ons in de straat in het hoogseizoen 8 mensen, verdeeld over twee bovenwoningen. Afgelopen zomer was daar voor het eerst 1 persoon bij die wij overdag dronken hebben gezien en verder zit er wel eens een groepje jongemannen op het bankje tegenover. Mijn buurvrouw noemt dat ‘overlast’….

  Er staat nog 1 appartement leeg met afgebladderde kozijnen en mos op de gevel. Nee, dat is een sieraad voor de buurt… Als zich een koper meldt die het mooi opknapt en er nog 4 Polen in zet is hij van mij hartstikke welkom.

 10. Nederlanders willen ze best oogsten maar tegen normale betaling, dat gelul over Nederlanders willen het werk niet doen klopt niet, Nederlanders worden weggepest om goedkope arbeidskrachten in te kunnen zetten.

 11. Het is van de gekke om 400 man op de Kempen bij de slipschool onder te brengen onder de rook van en herrie van de omliggende bedrijven. DIT DOE JE TOCH NIET!! (mensen die s’nachts werken slapen immers overdag) Moeten we zo met deze mensen omgaan, lijkt wel of we 100 jaar terug gaan! Als slimme snelle investeerders dan toch willen faciliteren laat ze dan dit ook anno 2019 doen, en niet een goedkoop tijdelijk containerpark optuigen zonder faciliteiten! Als deze mensen de faciliteiten hebben, rust, sociale ruimten, sportveldje, etc zal dit veel humaner zijn en zal overlast minimaal zijn! richt de camping ijzeren man opnieuw in, zwembad en kantine is er al… Camping ligt er al jaren schandalig bij! of turn grote gebouwen om tot… (oud verkade)

 12. Het huisvesten is onderdeel van het verdienmodel over de rug van deze mensen en onze samenleving. Gemiddeld betalen ze €350 voor huisvesting dat schuift met 400 op 1 locatie genoeg om als uitzendbureau je te verrijken.

 13. Er mag geen verschil gemaakt worden tussen wie dan ook qua wonen. In een bedrijfspand mag jij niet wonen, dus waarom een arbeidsmigrant wel? Dit is echt vragen om probleem parken, ten kosten van omwonenden en de arbeidsmigrant zelf.
  Panden die zoals die op het HQ, waar nu arbeidsmigranten wonen hadden al een sloopvergunning, maar die is ingetrokken.

  Vanwege privacy wetgeving mag er ook in het niet bekeken worden wie er woont, hoe lang, of deze persoon legaal, illegaal of wat dan ook is.

  Gezien de te verwachten problemen zou zo’n vergunning maar een beperkte looptijd moeten hebben.
  Daarnaast zou de landelijke overheid mogelijkheden moeten bieden om probleemveroorzakers uit te kunnen zetten.

 14. Beste Blaak; jouw betoog is wel erg kort door de bocht. Over de bezwaren (en die zijn er wel degelijk) hoor ik je niet. Weert heeft ervaring genoeg opgedaan (tot in de landelijke pers bekend) en daar wordt je als (buurt-)bewoner niet optimistisch van. Alle zorgen zijn dus terecht! Niet doen!!! Dat is pas verstandig beleid.

 15. Beste lmnl, gezien de ervaring met de besluiten van ons College kun je maar beter tegen dit project zijn. Afspraken blijken boterzacht te worden uitgelegd terwijl je met een huilende wethouder ook niets opschiet. Niet doen!!!

 16. Beste T, inmiddels hebben honderdduizenden immigranten een plek in Nederland gevonden afgezien nog van de vele vele werkelozen. Kunnen we die niet eerst aanspreken om ingezet te worden daar waar nodig, desnoods met prikkels.

 17. Die kwamen niet hier voor de land en tuinbouw of distributie centra.
  Die werden hier gehaald voor de industrie merendeel groot metaal en bouw.

 18. Allereerst dat was vroeger en vroeger komt niet terug.
  Dat deden we alsvolgt: we gingen naar Marokko en Turkeije om arbeidskrachten te werven en te vragen naar Nederland te komen.
  Dat was nadat we Italianen en Spanjaarden vroegen om hier te komen werken.

 19. de ervaring met de 60 zijn erg slecht. Onze Gemeente wil geen vuist maken. Zij bestuurd onder het motto: Aanpappen en nat houden….
  De Gemeente moet echt eens gaan handhaven!!
  Regeren is vooruit zien en na komen wat is afgesproken of in regelgeving is vastgelegd. Simpel als wat. Enkel wat voorwaarden herzien voor WW en Bijstand en dan hebben we ook minder arbeidsmigranten nodig. Simpel als wat.

 20. ach mensen toch , laat ze gewoon in Weert wonen, leegstand genoeg!!(ik woon toch niet in Weert 🙂 lekker goedkoop die groente maar niet de lasten.

Comments are closed.