Gastanks blijven onzichtbaar

Algemeen Politiek Weert 6 reacties 3 min. leestijd

Het is vooralsnog niet mogelijk om de contouren van de gastanks van de voormalige gasfabriek langs de Zuid-Willemsvaart zichtbaar te maken. De fundering van de gevonden gastank komt toevallig precies binnen het bouwvlak van één van de appartemententorens te liggen. De tweede gastank is echter nog niet gevonden.

Ontdekking tijdens graafwerkzaamheden

Langs de Zuid-Willemsvaart worden appartementen en woningen gebouwd. Op 13 december vorig jaar werd de fundering van één van de gastanks ontdekt tijdens graafwerkzaamheden in het gebied. De fundering heeft sinds de sloop van de tanks in de jaren ’80 onder de voormalige tennishal gelegen.

Contouren in straatbeeld

Op initiatief van raadslid Goubet heeft de gemeente in samenwerking met de aannemer bekeken of de contouren van de tank op de een of andere manier in het uiteindelijke straatbeeld terug kunnen komen. De fundering is voordat deze verwijderd wordt ingemeten zodat de exacte plek bekend blijft. Maar op 12 februari bleek al dat er precies op deze plek een appartemententoren komt.

Andere tank

De fundering van de tweede, meer westelijk gelegen tank, is echter nog niet gevonden. In het gebied waar deze zich zou kunnen bevinden is nog niet gegraven. Hier komt uiteindelijk de nieuwe Energiestraat. De Energiestraat, het verbindingsweggetje tussen de Industriekade en de Penitentenstraat, wordt namelijk een stukje verplaatst ten opzichte van de oude.

Reactie Goubet

‘Jammer dat de gevonden tank precies in een bouwvlak valt. Maar nu is wel af te leiden waar de fundering van de tweede tank mogelijk nog ligt en dat is wèl in onbebouwd gebied. De nieuwe Energiestraat komt op de plek te liggen waar vroeger de gasfabriek Weert van energie voorzag! Nog leuker om daar de contouren wel zichtbaar te kunnen maken wat mij betreft, aldus Goubet.’

Er is al een afspraak gemaakt dat mocht de fundering van de tweede tank gevonden worden de aannemer deze ook in kaart zal brengen. Eerder dit jaar besloot de gemeenteraad dat de Mouttoren van de Werthabrouwerij behouden blijft en binnenkort komt het College van B&W met een plan om een verwijzing aan te brengen naar de laad- en loskraan van het voormalige Landbouwbelang op de plek waar deze stond.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
6 reacties