(Foto’s) Maandagavond werd in de Poort van Limburg een creatieve brainstorm over zwerfafval georganiseerd. Een twintigtal aanwezigen waaronder bewoners, ondernemers, ambtenaren, sociaal medewerkers van verschillende welzijnsinstellingen en enkele raadsleden waren aanwezig.

Samen met wethouder Martijn van den Heuvel verkende de deelnemers ideeën en meningen over zwerfafval. Eerst werd er gekeken naar de positieve signalen over het zwerfafval en welke initiatieven er zijn om het zwerfafval terug te dringen. Er werd niet alleen aan het opruimen gedacht, maar vooral ook naar de vervuilers en de leveranciers die veel verpakkingsmaterialen gebruiken.

Na de positieve brainstorm werd er ook gekeken naar de negatieve beelden als het gaat om zwerfafval. Daarbij werden ook direct oplossingen aangeboden die in een aantal gevallen makkelijk aan te pakken zijn zonder al te zware middelen of vermogens.

Tijdens de avond kwam vanuit de aanwezigen vooral de boodschap dat de oplossingen vooral bij de mens en gezinnen zelf gezocht moet worden. Er kwamen verrassende ideeën naar boven, waarmee de gemeente verder aan de slag kan. De inzet die het sociale prikteam en Reinigingsdienst Weert besteed aan het opruimen van afval word zeer gewaardeerd door de Weertenaren. Het is vooral zoeken naar middelen om het dumpen van zwerfafval te verminderen en vervolgens opruimacties te stimuleren.

Een greep uit de ideeën: meer en grotere afvalbakken, ‘project Benny’ waar jeugd meeloopt met de lokale bekendheid, provocatief verkeersbord, scholen meer betrekken, inzameling belonen.

Aan het eind van de avond werd, uit een overzicht van een 27 tal punten die uit de brainstorm kwamen, in drie groepen een de top 3 al een stuk verder uitgewerkt. De gemeente streeft ernaar om in het komend jaar meer budget in te kunnen zetten op alle initiatieven die opgestart worden vanuit de samenleving. Enkel voorbeelden hiervan zijn al in uitvoering, waarbij de gemeente onder andere investeert in: prikstokken, grijpers, houders voor vuilniszakken en ervoor zorgt dat het afval afgevoerd kan worden in afvalcontainers die in de wijken staan.