Op zaterdag 23 maart slaan McDonald’s restaurants uit Weert en Nederweert samen de handen ineen tijdens de Landelijke Opschoondag.

De Landelijke Opschoondag is een jaarlijks initiatief van Stichting Nederland Schoon, waarbij bedrijven, gemeenten en vrijwilligers samen de strijd aangaan tegen zwerfafval. McDonald’s restaurants in Weert en Nederweert hebben zich aangesloten en organiseren daarom beiden op 23 maart een opschoonactie. Door op deze dag samen met de buurt in actie te komen, vragen zij in de hele regio extra aandacht voor zwerfafval.

Franchisenemer Jan Slenders uit de regio laat weten: “Om zwerfafval aan te pakken, moeten we met zijn allen de handen uit de mouwen steken. Tijdens de Landelijke Opschoondag laten wij zien dat wij samen met restaurants uit Weert en Nederweert ook op deze dag onze verantwoordelijkheid nemen in het verminderen van zwerfafval in de buurt. Daarom komen onze medewerkers in de hele regio op zaterdag 23 maart in actie. Iedereen die mee wil helpen is van harte welkom om deel te nemen. Zo laten we, net als alle andere dagen in het jaar, tijdens de Landelijke Opschoondag samen met de buurt zien hoe belangrijk het is om onze omgeving schoon en opgeruimd te houden.”

Lokale opruimacties: landelijke impact

Floor Uitterhoeve, Manager Sustainability van McDonald’s Nederland, geeft aan: “Wij nemen onze verantwoordelijkheid en doen er alles aan om ons verpakkingsmateriaal te verminderen, te verduurzamen, goed in te zamelen en te recyclen. Zwerfafval is ons een doorn in het oog, en we werken al jaren nauw samen met NederlandSchoon en gemeenten om zwerfafval te voorkomen en op te ruimen. We blijven zoeken naar mogelijkheden om dit nog beter te doen. De Landelijke Opschoondag is een mooi moment om nog eens extra aandacht te besteden aan zwerfafval, door lokaal verschillende opschoonacties te organiseren. Alle hulp is daarom welkom!”

Helene van Zutphen, Directeur Nederland Schoon, vult aan: “Wij zijn blij dat McDonald’s jaarlijks actief deelneemt aan de Landelijke Opschoondag en vandaag door het hele land in actie komt, om het beperken van zwerfafval op nog grotere schaal aan te pakken. Ze laten hiermee hun lokale betrokkenheid en hun landelijke verantwoordelijkheid zien.”

Benieuwd naar de tijden en acties van de restaurants bij jou in de buurt? Kijk op de website van NederlandSchoon om je aan te melden en aan te sluiten bij een van de opschoonacties die bij jou in de omgeving georganiseerd worden.

5 REACTIES

 1. Als die a-ocialen die daar wat te eten halen bij de drive het ergens in een vuilnisbak gooiden ipv uit de raam dan was al wat minder Mc.Rommel….

 2. Eigenlijk een verkeerd signaal. Dat bedrijven ten dele de hand in eigen boezem steken afbreekbaar verpakkingsmateriaal en recyclen e.d promoten, prima. Maar de oorzaak van zwerfvuil/afval zijn al die mensen die het uit hun handen laten vallen op de plek waar ze staan, fietsen of voorbij rijden. Niks prullenbak, afvalkontainer, vangnetje noem maar op.
  Ik heb zelf een aantal jaren meegedaan aan de nat. Opschoondag. Nooit meer! Je ruimt het op en ze fietsen lachend voorbij en de papiertjes, blikjes e.d vliegen om je oren.
  23 maart opruimen en 24 maart en alle dagen daarna is het weer hopeloos.
  Opvoeden is de remedie en daar ligt een taak voor de ouders en scholen. Laat desnoods ouders, leerkrachten en leerlingen op ( vrijdagmiddag en schooldag)22 maart opruimen in de wijk waar hun school is gevestigd dan kweekt men misschien een beetje bewustwording.

 3. Ik juich het toe dat ze een dag per jaar rommel opruimen die ze mee geven aan klanten.
  En ja de klanten gooien het weg, helaas een gegeven momenteel.
  Het zou ze McDonalds sieren indien ze tot ze een echte oplossing voor het afval hebben, iedere dag of week rommel gingen ruimen

 4. Af en toe is het verschrikkelijk ja. Ik loop wel eens door het park, en dan ligt er rondom een bankje enorm veel rotzooi. Dat terwijl er op 1 meter afstand een prullenbak staat…

  Lijkt me meer een generatieprobleem. Vroeger, toen mijn ouders jong waren, hoorde je er niet bij als je niet rookte. Dat is nu, 30 jaar later, gelukkig wel anders. Mede door opvoeding, school en ook reclamecampagnes van de overheid.

  De basisschool op de Graswinkel heeft vorig jaar wel een dag gehad waarbij er hordes schoolkinderen door de wijk liepen met grijpers en vuilniszakken, dus het is niet compleet hopeloos.

  Aan de andere kant zie ik mensen de vuilniszak dermate vol stouwen dat deze niet meer dichtgebonden kan worden. Ze worden gewoon tot aan de nok toe gevuld en zo bij de ondergrondse container gezet. Een klein zuchtje wind en de vuilniszak valt om, waarbij de helft eruit valt. Ook lijkt voor veel mensen de vuilniszak naast de ondergrondse container zetten genoeg. De klep is open, je hebt er geen pasje voor nodig, maar dat weten deze mensen niet. Die kwakken de vuilniszak er neer en lopen meteen weg. Vervolgens worden deze opengemaakt door met name vogels die op zoek zijn naar voedsel.

  Er zijn steden waarbij de BOA’s handschoenen aantrekken en in de vuilniszak gaan zoeken naar post waar een naam/adres op staat. Daar belt men dan aan om vervolgens een boete uit te schrijven wegens “verkeerd aanbieden van huisvuil”.

  Zelfde als met het opruimen van de hondenpoep: als de gemeente niet handhaaft, en de “daders” er ongestraft mee weg komen, zullen ze het blijven doen.

Comments are closed.