De nieuwe bestuursvoorzitter van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft aangekondigd binnenkort in gesprek te gaan met burgemeester Heijmans van Weert. Tijdens dit gesprek komt mogelijk ter sprake om het asielzoekerscentrum (AZC) in Weert langer open te houden dan de eerder afgesproken 5 jaar.

De Weerter VVD-fractie wil echter dat de gemeente de overeenkomst met het COA niet verlengt en dat het AZC in 2020 sluit. De liberalen diende woensdagavond een motie in om de afspraak te bekrachtigen.

De motie werd door alle andere partijen afgewezen. “Overbodig”, was de veelgehoorde kreet van de portefeuillehouder burgemeester Heijmans en andere raadsleden. De afspraak staat en daar houden we ons aan. “Maximaal 5 jaar en maximaal 1000 vluchtelingen, punt”, aldus de burgemeester. Die afspraak staat nog steeds en daarom werd de motie als overbodig beschouwd. Dus het AZC zal op 15 september 2020 haar deuren definitief moeten sluiten.

De VVD wilde naar de burgers een signaal afgeven dat de lokale overheid een betrouwbare overheid is. De burgemeester adviseerde om de motie ‘aan te houden’ tot na het gesprek met het COA dat in april gaat plaatsvinden. Er ligt nu nog geen verzoek van het COA. De motie werd toch in stemming gebracht en kreeg verder geen steun. De PvdA noemde het zelfs verkiezingsretoriek.

Als het gesprek heeft plaatsgevonden zal de gemeenteraad worden geïnformeerd over de inhoud van het gesprek.

12 REACTIES

 1. Weliswaar een omstreden overeenkomst maar niettemin rechtsgeldig. Uiteraard is verlenging niet aan de orde zeker niet gezien de onbeheersbaarheid van de ontstane problematieken. Weert heeft er zijn fair aandeel in geleverd. Genoeg is genoeg.

 2. VVD : de afspraak is 5 jaar
  Of jullie doen aan verkiezingsretoriek nu jullie er belabberd voorstaan
  Of juliie vertrouwen jullie eigen wethouder niet
  Vertel mij welke optie het is

 3. Ik ga met Rooyer-pietje mee. Weert krijgt “An offer the can ‘t refuse”. En anders duwt Den Haag wel door

 4. Hij is goed, was het uit je duim of uit je grote teen?
  Maar er zou zomaar een grote kern van waarheid in kunnen zitten.

 5. Is dhr Poell ook al aan het lobbyen? 1000 huurders is lekker vangen.

  Bij vertrek van de KMS hadden ze het hele complex beter plat gegooid…

 6. Ik zal mijn voorspellende capaciteiten nog eens inzetten, alhoewel ik niet hoop dat ik gelijk ga krijgen.

  Als de oud burgemeester van Gouda, dhr. Milo Schoenmaker, als nieuwe bestuursvoorzitter van het COA in april komt praten met de gemeenteraad van Weert, dan heeft hij van hogere hand (NL regering) iets bij zich, wat de gemeente Weert wordt aangeboden, om de gemeente Weert over te halen om toch het contract te verlengen. Ik denk dan aan iets wat de burgers nodig hebben, iets waar de Weerter burgers voordeel aan hebben, bv versnelde verbreding van de A2, of zo iets. Waarna de Weerter gemeenteraad (en de Weerter VVD) alsnog akkoord gaan met verlenging van het COA contract.

 7. De Weerter VVD heeft evt. verlenging, met indienen van die motie, zelf al geblokkeerd.
  Maar ben idd erg benieuwd waar het COA mee gaat komen.

 8. Weert heeft het Azc door de strot geduwd gekregen, een 5 jarige overeenkomst getekend ( bijna onder dwang), heeft een hoop rotzooi gratis meegekregen, problemen,criminaliteit en verdeeldheid veroorzaakt met als enige hoopgevende vooruitzicht dat in 2020 einde oefening is. Draagvlak is er bij bijna niemand meer. En nu komt , nee durft het Coa het openbreken van de termijn weer bespreekbaar te maken en wie weet met welke zwaarwegende maar vooral dwingende argumenten ze komen.
  Mij zou het niet verbazen als de gemeente Weert zwicht, buigt en breekt.
  We zien en horen het wel weer op SBS6, RTL4, Jinek of wat dan ook.

 9. @Liegebeest schreef eens, met een grote glimlach, in een reactie aan mij dat mijn voorspellende capaciteiten van hoog niveau waren.
  Vandaar dat ik het nog eens probeerde. Alleen hoop ik deze keer niet dat mijn voorspelling, wat betreft het AZC, uitkomt.
  Natuurlijk wel dat een A2 versneld verbreed wordt (of wat voor andere voordelen voor de Weerter burgers dan ook).

 10. ik heb er niet zo een probleem mee als het openblijft, mits de raddraaiers (lees tuig of uitschot) uit de veilige landen niet hier gehuisvest worden tot hun uitzetting.
  De echte asielzoeker, lees oorlogsvluchteling zorgt nauwelijks voor overlast, ik woon vlakbij het azc.

 11. “…onbeheersbaarheid van de ontstane problematiek…”

  Doel je nu op rechts volk wat onbeheersbaar problematisch richting de medemens kijkt?

Comments are closed.