Gemeenteraad geeft groen licht voor islamitische begraafplaats in Weert

Algemeen Politiek Weert Reageer 2 min. leestijd

De gemeenteraad vergaderde woensdag over de toekomstige islamitische begraafplaats in Weert. Na de behandeling stemde de meerderheid van de raadsleden vóór het vaststellen van het bestemmingsplan, wat groen licht betekent voor de realisatie van de begraafplaats.

De islamitische gemeenschap in Weert koesterde al jaren de wens voor een eigen begraafplaats. Momenteel moeten zij soms elders in Nederland begraven worden, terwijl zij juist in Weert willen rusten. Dankzij donaties vanuit de gemeenschap werden de benodigde financiële middelen vergaard. Vervolgens werd er gezocht naar een geschikte locatie.

In eerste instantie was een perceel aan de Achterste Singel in Weert in beeld, maar na een participatietraject werd besloten de locatie te veranderen naar een perceel even verderop op de hoek van de Achterste Singel en de Geuzendijk. Echter, een directe buurman maakte bezwaar tegen deze locatie vanwege de ophoging van het terrein, waardoor de graven als het ware in een ‘aquarium’ zouden liggen. Ook was er bezwaar tegen het participatietraject omdat zij zich te laat betrokken voelden en geen kans meer hadden om hun bezwaar tot uitvoering te brengen.

De gemeenteraad moest vanavond de belangen tegen elkaar afwegen, waarbij zowel het belang van de islamitische gemeenschap als dat van de directe omwonenden werden meegewogen. Het CDA verzocht daarnaast om een maximale grootte van het beoogde gebouwtje, inclusief berging en sanitair, van 100 vierkante meter, wat werd overgenomen.

Uiteindelijk stemden de meeste raadsleden voor de realisatie van de islamitische begraafplaats, waarbij het bestemmingsplan werd vastgesteld, inclusief de wijziging om de uitbreiding van het gebouwtje te beperken tot maximaal 100 vierkante meter.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie