Verhaal van ‘unne Smeets-mân’

Foto door: Wiljo Dierx

De persen van Roto Smeets – ook bekend als Koninklijke Smeets Offset – zullen vandaag voor het laatst draaien. Een moment die bij veel Weertenaren voor kippenvel zal zorgen. Een medewerker van Roto Smeets wil graag zijn verhaal met jou delen:

Zo. Dat was het dan. Vandaag wordt er geschiedenis geschreven.

Werd er dinsdag-laat op de Rotoman, en in de nacht op de Tempo’s voor het laatst geproduceerd, nu vandaag op 9 mei 2019 gaan na 190 jaar ‘Smeets’, de persen M600 en Lithoman definitief stop in Weert. Er waren, nu bijna 4 weken geleden, 2 weken van hoop. Hoop op een doorstart. Deze hoop vervloog echter na de mededeling van Laurens dat ‘Weert’ dicht zal gaan. Van de ene kant ‘gelukkig duidelijkheid’, van de andere kant ‘help, wat nu’.

Na dit slechte nieuws pakten we ons weer bij elkaar om, hoe wrang het ook klinkt, de order ‘Dag Allemaal’ te drukken en te hechten. De dagen erna vielen, om uiteenlopende redenen, een aantal mensen en vervolgens ook de orders geleidelijk weg. Gelukkig bleef er in iedere ploeg een clubje mensen over. Zij hebben bijna 2 weken lang de laatste orders in de drukkerij, nabewerking en expeditie weggewerkt. Dit gebeurde tot het laatste moment met diep respect en op een onnavolgbare wijze. Het ‘wij samen’ gevoel was op alle productie-afdelingen en van ondersteunende afdelingen tot TD, nog sterk aanwezig.

Voor mij was het een voorrecht om vele jaren van ploeg ‘Rood’ en nu de laatste maanden van ploeg ‘Geel’ ploegleider te mogen zijn. Mensen van diverse pluimage waarvan sommige met een vuistdikke gebruikershandleiding. En ja, we konden elkaars bloed wel eens drinken, hadden discussies en meningsverschillen, maar gaven elkaar daarna een hand en gingen vervolgens weer samen door een deur, en hadden weer plezier.

Jullie zijn mensen die er stonden, als het nodig was; Op zaterdagavond word ik gebeld door Wil omdat er in Deventer een order is verprutst, vervolgens wat telefoontjes plegen, en op zondagmorgen zijn we met een paar personen present om te drukken. Vaak op zaterdagmiddag langer blijven in de drukkerij, nabewerking en expedtie om een order af te maken; ‘zundj um te laote ligge’. Extra terugkomen vw uitloop of reparatie ergens tussen zaterdagmiddag 15:00 uur en zondagavond 23:00 uur? Wordt geregeld!

Sommigen hebben al ander werk, velen zijn op zoek of moeten eerst bijkomen van wat er allemaal is gebeurd voordat ze verder kijken. Veel kennis en kunde van het drukkers-vak zal verloren gaan. Wat dadelijk blijft zijn de herinneringen. Veel mooie maar ook de minder mooie zoals het overlijden de afgelopen jaren van onze planner Loek, drukker Herman en AE-er Peter. Maar, linksom of rechtsom, we moeten verder. De zon zal voor ons allen ‘ergens’ weer gaan schijnen.

Vae zulle deindanger nog wul ‘ns tieëgekome….

Wiljo Dierx