Foto door: Wiljo Dierx

De persen van Roto Smeets – ook bekend als Koninklijke Smeets Offset – zullen vandaag voor het laatst draaien. Een moment die bij veel Weertenaren voor kippenvel zal zorgen. Een medewerker van Roto Smeets wil graag zijn verhaal met jou delen:

Zo. Dat was het dan. Vandaag wordt er geschiedenis geschreven.

Werd er dinsdag-laat op de Rotoman, en in de nacht op de Tempo’s voor het laatst geproduceerd, nu vandaag op 9 mei 2019 gaan na 190 jaar ‘Smeets’, de persen M600 en Lithoman definitief stop in Weert. Er waren, nu bijna 4 weken geleden, 2 weken van hoop. Hoop op een doorstart. Deze hoop vervloog echter na de mededeling van Laurens dat ‘Weert’ dicht zal gaan. Van de ene kant ‘gelukkig duidelijkheid’, van de andere kant ‘help, wat nu’.

Na dit slechte nieuws pakten we ons weer bij elkaar om, hoe wrang het ook klinkt, de order ‘Dag Allemaal’ te drukken en te hechten. De dagen erna vielen, om uiteenlopende redenen, een aantal mensen en vervolgens ook de orders geleidelijk weg. Gelukkig bleef er in iedere ploeg een clubje mensen over. Zij hebben bijna 2 weken lang de laatste orders in de drukkerij, nabewerking en expeditie weggewerkt. Dit gebeurde tot het laatste moment met diep respect en op een onnavolgbare wijze. Het ‘wij samen’ gevoel was op alle productie-afdelingen en van ondersteunende afdelingen tot TD, nog sterk aanwezig.

Voor mij was het een voorrecht om vele jaren van ploeg ‘Rood’ en nu de laatste maanden van ploeg ‘Geel’ ploegleider te mogen zijn. Mensen van diverse pluimage waarvan sommige met een vuistdikke gebruikershandleiding. En ja, we konden elkaars bloed wel eens drinken, hadden discussies en meningsverschillen, maar gaven elkaar daarna een hand en gingen vervolgens weer samen door een deur, en hadden weer plezier.

Jullie zijn mensen die er stonden, als het nodig was; Op zaterdagavond word ik gebeld door Wil omdat er in Deventer een order is verprutst, vervolgens wat telefoontjes plegen, en op zondagmorgen zijn we met een paar personen present om te drukken. Vaak op zaterdagmiddag langer blijven in de drukkerij, nabewerking en expedtie om een order af te maken; ‘zundj um te laote ligge’. Extra terugkomen vw uitloop of reparatie ergens tussen zaterdagmiddag 15:00 uur en zondagavond 23:00 uur? Wordt geregeld!

Sommigen hebben al ander werk, velen zijn op zoek of moeten eerst bijkomen van wat er allemaal is gebeurd voordat ze verder kijken. Veel kennis en kunde van het drukkers-vak zal verloren gaan. Wat dadelijk blijft zijn de herinneringen. Veel mooie maar ook de minder mooie zoals het overlijden de afgelopen jaren van onze planner Loek, drukker Herman en AE-er Peter. Maar, linksom of rechtsom, we moeten verder. De zon zal voor ons allen ‘ergens’ weer gaan schijnen.

Vae zulle deindanger nog wul ‘ns tieëgekome….

Wiljo Dierx

11 REACTIES

 1. Beste mensen,
  Inderdaad zeer jammer dat Smeets verdwijnt maar zijn wij zelf hier niet ook voor een aanzienlijk deel schuld aan? Ik bedoel dan niet de mensen met een abonnement op tijdschriften maar de velen die net als mij geen tijdschriften meer lezen?
  Een van de keerzijden van de digitale revolutie.

 2. mooi geschreven Wiljo,
  het is diep triest, maar schijnbaar heet dit “vooruitgang”
  veel sterkte en bedankt voor al die jaren !

  PS ook namens de aandeelhouders en hedge funds
  they don’t care at all!

 3. Mooi verhaal…….
  Zo zijn door de zogenaamde “vooruitgang” veel banen verloren gegaan,maar het is niet te voorkomen.
  Uit zeer betrouwbare bron is ook de WINKEL bij Isodorus (Boerenbond) in zwaar weer.

 4. De drukkers van Smeets maakten een pracht product, gaven de mogelijkheid het vrije woord in grote oplagen te verspreiden, de gedrukte tijdschriften gaven veel informatie over alles en nog wat en hebben vele mensen door het lezen van de tijdschriften ook ontspanning en rust geboden….tot op het kleinste kamertje! Daarvoor hartelijk dank.
  Ze hebben helaas wel stront voor dank gekregen, door handig gebruik te maken van de faillissementswet zijn de orders lekker doorverkocht, komen schuldeisers wellicht nog een beetje goed weg, maar is er geen stuiver meer voor een sociaal plan. Maar ik weet zeker dat deze vakmensen toch weer een goede plek zullen vinden, niet meer in de grafische industrie die inderdaad door de digitale revolutie is ingehaald en langzaam verdwijnt. Door de digitale revolutie hebben we ook veel nep-nieuws gekregen, met alle maatschappelijke gevolgen van dien. Ik blijf zo lang het nog kan de krant en tijdschriften lezen!

 5. Ook de aandeelhouders zijn bedankt. Zij zijn hun centen ook kwijt, maar waarschijnlijk kunnen ze die strop wel hebben!

 6. Dat komt omdat de spullen die men verkoopt ook elders te koop zijn. Wellicht goedkoper /groter assortiment/beter bereikbaar.

  Ik wilde laatst iets opzoeken op de site van Isidorus over kattenvoer, maar dat moest ik bij een andere webshop doen, aangezien er op de site van Isidorus weinig informatie te vinden was. Het lijkt een klantenportaal, een entree waar wat folders met globale informatie liggen. Maar ik wil virtueel door een winkel kunnen wandelen, thuis mijn keuze maken, en vervolgens toch naar de fysieke winkel gaan omdat ik ouderwets graag eerst iets vasthoud voordat ik het koop.

  Misschien dat daar de schoen wringt?

 7. Graag wil ik nog melden dat ik het eens ben over het nepnieuws dat door veel leeghoofden klakkeloos telkens geloofd wordt. Ik zie het ook hier vaak in reacties.
  Stel jezelf altijd vragen over nieuws dat je hoort en leest.

  Over het doorsluizen kan ik dus niet veel zeggen, ik ken de feiten niet. Ook niet of het zo is. Dat zou mij het nodige onderzoekswerk kosten.

  Het mag wel gewoon en men zal er een reden voor hebben dan.

  Ik kan er een paar bedenken, het heeft geen zin om me daar verder over uit te laten.
  Feit blijft dat het voor de medewerkers zuur is. Altijd bij een faillissement.

 8. En zo gaan alle grote bedrijven weg uit weert.kijk wie al weg is :limco ,philips,
  Lucifer fabriek,de Bera,nering bogel,platinal,wertha,eeka,wegberg
  En misschien ben ik er nog wel vergeten

 9. Slumme Henderik,

  Misschien de volgende keer jou betrouwbare bron even controleren, Isidorus verkeerd nl helemaal niet in zwaar weer. Isidorus gaat een samenwerking aan met de landelijke keten Welkoop. Isidorus zal gewoon blijven bestaan. Je bron is dus kennelijk niet zo goed geinformeerd en betrouwbaar.

 10. Het maakt niet zoveel uit of je er paar vergeten bent.want muv de direct betrokkenen zijn we het morgen allemaal weer vergeten.

Comments are closed.