Nieuwe lichting molengidsen

Algemeen Leudal Regio Weert Reageer 2 min. leestijd
Foto via: Huis voor de Kunsten Limburg

Zaterdag 18 mei jl. was het zover: vijf kandidaten van de opleiding tot molengids van het Gilde voor Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg en de Molenstichting Limburg deden examen.

Een spannende gebeurtenis met een perfect resultaat: zij wisten de examinatoren te overtuigen van hun opgedane molenkennis en slaagden alle vijf. Daarmee mogen ze officieel aan de slag als molengids om bezoekers rond te leiden op een van de prachtige molens die Limburg rijk is.

De nieuwe gidsen hebben vijf theorielessen en vier praktijklessen gehad op de Auroramolen in Baexem, de Broekmolen in Stramproy, de Hompesche Molen in Stevensweert, de St. Elisabethsmolen in Haelen en de Leumolen in Nunhem. Zij hebben zich verdiept in allerlei achtergrondinformatie over molens, maar ook zaken als techniek, veiligheid en educatie.

Vrijwilligers houden molenerfgoed levendig

Molens zijn een bijzonder stukje erfgoed. Vele eeuwen dienden ze boeren, burgers en buitenlui. Tegenwoordig is het voortbestaan van vrijwel alle molens in Limburg afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers die regelmatig de molen laten draaien en de kennis over molens levendig houden.

De Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars verzorgen daarom al jarenlang een opleiding tot molenaar en een verkorte opleiding tot molengids. Iedere wind- en watermolen heeft immers ook baat bij vrijwilligers die activiteiten rondom de molen organiseren en bezoekers veilig kunnen rondleiden.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie