Hartsave Moesel zoekt versterking

(Foto’s) De in maart opgerichte stichting Hartsave Moesel heeft het streven om de wijk Moesel in de gemeente Weert hartveiliger te maken en daarmee de overlevingskans van mensen welke getroffen worden door een circulatiestilstand in deze wijk te vergroten.

De stichting zet zich in voor mensen die worden getroffen door een hartstilstand door het aanschaffen van voldoende AED’s en het hebben van voldoende vrijwilligers in de wijk. Woensdagavond werd in buurtcentrum Moesel een informatie-avond georganiseerd om geïnteresseerden wegwijs te maken en te laten zien waarom burgerhulpverleners zo belangrijk zijn.

Praktijksituatie

De informatie-avond ging van start met een praktijksituatie zoals deze zich zomaar zou kunnen voordoen. Samen met hulp van de aanwezigen, de ambulancedienst en brandweer werd de praktijksituatie, waarbij iemand op het podium een hartstilstand kreeg, uitgevoerd. Het aanwezige publiek kreeg een indruk van een situatie waar ze mee te maken kunnen krijgen. Het kan zomaar gebeuren. In de periode 2014 – 2019 vonden alleen al in de wijk Moesel minimaal 2 situaties per jaar, met een uitschieter van 7 reanimaties per jaar, plaats waarbij een beroep werd gedaan op een AED en burgerhulpverleners.

Dankbaar

Tijdens de avond vertelde mevrouw Van Mierlo uit Ospel over hoe zij op 36-jarige leeftijd een circulatiestilstand kreeg. Het leven van de moeder van 3 kinderen werd vervolgens gered mede dankzij haar buurman en andere buurtbewoners die zich hadden aangesloten bij het platform van HartslagNU en vervolgens werden gealarmeerd. Ze vertelde dat ze van de situatie zelf niets meer weet, maar nadien wel meer waardering heeft gekregen voor het leven. Ze is haar buurman en andere hulpverleners nog altijd heel erg dankbaar. Dankzij hen kan ze haar kinderen nog zien opgroeien.

Het nut van AED’s en burgerhulpverleners is essentieel. Hoe snel er gestart kan worden met een reanimatie, hoe groter de overlevingskans is. Dat werd tijdens de info-avond heel erg duidelijk. De stichting hoopt dan ook meer mensen te kunnen overtuigen om burgerhulpverlener te worden.

Meer informatie

Heb je de informatie-avond gemist? Dan kun je meer informatie terugvinden via www.hartsavemoesel.nl en www.hartslagnu.nl. Via de website van Hartsave Moesel kun je je ook inschrijven als burgerhulpverlener en/of je aanmelden bij de stichting.