Laad- en loskraan wordt kunstwerk

Algemeen Uitgelicht Weert 21 reacties 3 min. leestijd

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat Studio Job de opdracht krijgt een kunstwerk te realiseren van de voormalige laad- en loskraan. De in Weert geboren en opgegroeide Job Smeets heeft internationale faam met het creëren van kunstwerken.

De voormalige laad- en loskraan van het Landbouwbelang is industrieel erfgoed en wordt omgebouwd tot kunstwerk. Dit kunstwerk wordt geplaatst in de buurt van de oorspronkelijke locatie aan de Werthaboulevard met als doel om de herinnering aan het Landbouwbelang en het industriële verleden van Weert levend te houden.

Ontwerp

In het ontwerp is het hart van de laad- en loskraan gebruikt: de besturingscabine, het enige onderdeel dat verbonden is met de mens als bedienaar van de machine. Deze wordt als “reliek” (=stoffelijk overblijfsel) van de oude kraan gedragen door een aantal personen, gekleed als werklui anno 1940. De cabine wordt enerzijds opgewaardeerd door onderdelen uit te voeren in gepolijst brons en anderzijds door het verval te versterken met (visueel) gebroken ruiten (geëtst).

Naast de verwijzing naar het verleden is er in het ontwerp aandacht voor de nieuwe generatie werkenden, die net als de arbeiders in het verleden werken aan de toekomst. Hiervoor brengt Job Smeets een kenmerkend element in, namelijk bloeiende rozen. De klok bovenop de cabine die zowel voor- als achteruit loopt verwijst naar het verleden, maar ook naar het heden. De sokkel waarop het beeld staat is geen losse bakstenen sokkel, maar maakt deel uit van het beeld en wordt ook in de studio vervaardigd (aluminium). ’s Avonds is de cabine van binnenuit verlicht zodat het lijkt “of er iemand thuis is”. De gedachte achter het kunstwerk kent vele lagen, maar ook humor. Het kunstwerk zet aan tot nadenken en discussie; dat maakt het interessant.

Najaar 2021

Naar verwachting wordt het kunstwerk geplaatst in het najaar van 2021. De kosten van €375.000,- worden gedekt uit de €575.000 euro die beschikbaar waren om de kraan te herplaatsen. Het college gaat haar uiterste best doen om nog landelijke subsidies te werven voor de bekostiging van dit kunstwerk.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
21 reacties