Frisse wind door Dorpshuis De Paol

(Foto’s) Er waait een nieuwe wind door De Paol aan de Bocholterweg in Altweerterheide.

Op het terras genieten mensen van een kopje koffie met vlaai of een pilsje. Binnen voel je de warmte van een huiskamer. Met gezellige zitjes, een houten bar en binnenkort weer een cafetaria. “We willen het sociale hart van Altweerterheide weer laten kloppen. Een sociale ontmoetingsplek zijn voor boeren, burgers en buitenlui, zoals ze dat in Altweerterheide zeggen. Vandaar de naam Dorpshuis.”

Saamhorigheid
Een dorpshuis heeft een belangrijke sociale functie in een dorp. Zo ook in Altweerterheide. “Wij willen een warm thuis zijn voor alle inwoners van Altweerterheide. Voor verenigingen en het houden van evenementen, feesten, partijen en koffietafels. Een plek die de saamhorigheid versterkt.” Voor de jeugd staat er een poolbiljart en komt er nog een dartbord. “Van ouderen horen we dat ze blij zijn dat ze weer een kaartje kunnen komen leggen. Ook fietsers en wandelaars zijn van harte welkom om binnenkort te genieten van onze kleine lunchkaart.”

Familie Wienbeck
Vanaf 1 juni is Dorpshuis De Paol geopend en heet de familie Wienbeck iedereen welkom. De familie bestaat uit vader Patrick, moeder Bianca, de dochters Demi (21 jaar) en Laura (18) en zoon Sem (15). Het gezin woont al zeventien jaar schuin tegenover De Paol. “Drie jaar geleden stond het pand te koop.” “Van dorpsgenoten kregen we toen al te horen: “Is dat niks voor jullie?” Wanneer er zich weer een gelegenheid voordoet, begint het idee concrete vormen aan te nemen. In oktober 2019 besluit de familie Wienbeck er met z’n allen voor te gaan.

Opgeknapt
Samen met familie en vrienden is het pand van binnen helemaal opgeknapt. “Van het plafond tot aan de plinten was het een saaie beige kleur.” Deze kleur hebben ze vervangen door nieuwe warme kleuren. Ze kochten houten tafels en stoelen en gaven die geschuurd en wel een nieuwe look. “Doordat we alles zelf hebben gedaan, konden we alles maken zoals wij wilden.” Doordat Dorpshuis de Paol na het uitbreken van het coronavirus openging, is er bij de inrichting direct al rekening gehouden met de anderhalve meter afstand.

Uitdaging
Zoon Sem verwoordt de uitdaging, waar de familie voorstaat, treffend. “We zijn een familie, zonder horeca-achtergrond, die een horecagelegenheid beginnen.” Patrick en zijn vrouw Bianca hebben alle twee geen horeca-ervaring. Hun dochters wel. Patrick volgde samen met zijn dochter Demi de cursus Sociale Hygiëne. “Ik werkte de afgelopen tien jaar als zelfstandig keuken- en interieurbouwer. Afgelopen jaar ben ik vijftig geworden. Een mooi moment voor een nieuwe uitdaging.” Bianca werkt in de zorg bij de stichting Land van Horne en gaat zorg en horeca combineren.

Kwaliteit
Voor de familie Wienbeck is kwaliteit en betaalbaarheid belangrijk. “Wat we serveren, moet goed zijn.” Bij de friet laten ze zich begeleiden door een deskundige frietverkoper. Uiteindelijk maken ze als gezin de definitieve keuze. Wat de koffie betreft, is de keuze gevallen op gewoon een heerlijk ouderwets kopje koffie van Douwe Egberts. Alles voor prijzen, zoals je die in een dorp kunt verwachten. Tot slot is het leuk om te vermelden dat je kunt pinnen bij Dorpshuis De Paol. Vroeger kon je hier alleen met contant geld betalen.

Voorlopig is Dorpshuis De Paol zeven dagen per week open. Kijk voor de actuele openingstijden op www.dorpshuisdepaol.nl, Facebook of Instagram.
__
Een bijdrage van Arjanne van Voorst