Weerter Erfgoedgemeenschap wil sloop stadsboerderij voorkomen

Op de hoek van de Nazarethsteeg en Beekpoort ligt een eeuwenoude stadsboerderij. De eigenaar van deze boerderij wil het pand slopen om er vervolgens zeven levensloopbestendige woningen te realiseren. Dit plan is echter een schop tegen het zere been van de Weerter Erfgoedgemeeschap.

Geen monument

Ondanks dat het pand al heel lang onderdeel is van het Weerter straatbeeld, is de boerderij niet aangewezen als gemeentelijk monument of rijksmonument. En omdat het pand in een slechte technische staat verkeert heeft het college van B&W in principe toestemming gegeven voor de plannen op deze locatie.

Weerter Erfgoedgemeeschap

De plannen doen echter pijn bij de Weerter Erfgoedgemeeschap. In deze gemeenschap zijn o.a. de Weerter Stadsgidsen, archeologische Werkgroep Peel Maas en Kempen, De Aldenborgh &
Kring Weert van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap vertegenwoordigd. Zij willen voorkomen dat de oude boerderij tegen de vlakte gaat en wordt opgeknapt. Ze hebben daarom een brief gestuurd naar het college van B&W om ze om andere gedachten te brengen.

‘Historische en onherstelbare fout’

In de brief zegt de gemeenschap dat ze er van overtuigd zijn dat er een “historische en onherstelbare fout” wordt gemaakt om mee te werken aan de sloop. In het collegevoorstel staat dat de boerderij erg dicht op de weg staat. “We kunnen u melden dat de boerderij er eerder stond dan de weg er lag”, beredeneert de gemeenschap.

In de brief zegt de gemeenschap ervan uit te gaan dat eigenaar en gemeentebestuur zich inzetten voor het behoud van dit eeuwenoud beeldbepalend pand op een zo historische locatie voor Weert.

De brief is afgelopen weekend verstuurd naar het college van B&W en zij moet de brief nog beantwoorden.