Vrees voor onleefbare buurt door komst Stadsboerderij Hushoven

In februari 2020 maakte de familie Lemmers bekend dat ze een invulling hadden gevonden voor hun leegstaande bedrijfslocatie aan de Koenderstraat in Weert, namelijk een stadsboerderij.

‘Stadsboerderij Hushoven’ moet worden ingericht als een gemengd bedrijf, met zowel veeteelt (o.a. 8000 legkippen, 185000 vleeskuikens en 100 vleesvarkens) en een boomgaard bestaande uit een kleine 3000 fruitbomen. Daarnaast wil men een supermarkt realiseren met streekproducten voor consumenten. Ook is het voornemen om (kook)workshops aan te bieden en wordt er een zorgboerderij opgestart. De initiatiefnemer wil de bezoekers laten ervaren hoe een toekomstig kleinschalig boerenbedrijf er uit kan zien.

Verzet

Nadat het plan naar buiten werd gebracht startte een participatietraject. Zo’n traject is bedoeld om te verkennen wat de ideeën van inwoners zijn. Gaandeweg het traject nam het verzet tegen de plannen toe. Buurtbewoners, verenigd in een klankbordgroep, vrezen voor een onleefbare buurt. Dit door o.a. het toenemend aantal verkeersbewegingen en de grote koeling die geluid maakt. Deze koeling was voorheen bedoeld voor de opslag van 16 miljoen eieren.

175 handtekeningen

Tijdens de raadsvergadering van woensdagavond spraken twee buurtbewoners de gemeenteraad toe via spreekrecht. Ze gaven aan dat 95% van de buurt tegen het plan is. Er zijn 175 handtekeningen opgehaald van buurtbewoners die het plan niet ondersteunen.

Volgens de buurtbewoners ligt er een fout fundament ten grondslag aan de plannen. “Op papier lijkt het allemaal goed, maar de buurt ervaart het anders”, zo lichtte een bewoonster toe. Ze geeft aan dat het participatietraject niet prettig en niet constructief is verlopen. Geen enkele suggestie van de buurt is overgenomen.

Op papier wordt gesproken van een kleinschalige stadsboerderij. Maar de buurtbewoners vinden het voor die locatie een groot gemend bedrijf. Met o.a. industriële verwerking en een supermarkt van 600 vierkante meter. Volgens hen hoort zo’n stadsboerderij op een industrieterrein thuis en niet in het buitengebied.

Men vreest voor de vele verkeersbewegingen. Niet alleen van de bezoekers, maar ook van het vrachtverkeer voor de producten, dieren en andere goederen. En dat door het dorp Laar en over een smalle Koenderstraat van drie meter breed.

Wensen en bedenkingen

De raadsleden van de gemeente Weert mochten gisteren hun wensen en bedenkingen kenbaar maken. Een soort van advies aan het college van burgemeester en wethouders (B&W). De raadsleden worstelen er een beetje mee. Ze willen ondernemers in Weert steunen, maar de kritiek van de buurtbewoners niet zomaar naast zich neerleggen.

Een van de wensen en bedenkingen die door de meerderheid van de raad werd gesteund is het uitvoeren van een onafhankelijk verkeersonderzoek.

Nog geen besluit

Of de beoogde stadsboerderij er ooit gaat komen is onzeker. De gemeenteraad zal over enige tijd nog moeten instemmen met een wijziging van het bestemmingplan. De wijziging van het bestemmingsplan is noodzakelijk om op de betreffende locatie een supermarkt en streekmarkt te kunnen realiseren.

De raad wacht eerst de resultaten af van o.a. het verkeersonderzoek om vervolgens een besluit te nemen. Mocht de gemeenteraad geen groen licht geven dan is het maar de vraag of het initiatief rendabel genoeg is voor de initiatiefnemer.