Spaarpotactie Eduquaat voor Stichting Jarige Job

Elk jaar staat 20 november in het teken van de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. De zeven scholen van Stichting Eduquaat konden dit jaar, vanwege de coronapandemie, op deze dag niet de gebruikelijke sponsorloop houden.

Als alternatief organiseerden zij in de week van week van 20 tot en met 27 november een spaarpotactie. Met net zoveel enthousiasme als andere jaren zetten zo’n 1700 basisschoolleerlingen zich in om zoveel mogelijk geld op te halen voor Stichting Jarige Job. De leerlingen zijn nog druk met tellen, maar naar eerste schatting is een mooi bedrag van +/- € 1.400,- opgehaald.

Samen delen is een feestje! Zeker als je daarmee andere kinderen (voor wie dit niet vanzelfsprekend is) een fijn verjaardagsfeestje kunt geven. Voor dit goede doel brachten alle leerlingen een vrijwillig geldbedrag naar school. Ze hebben ouders, ooms en tantes gevraagd, maar ook lege flessen ingezameld en kleine klusjes gedaan. Dit alles omdat ieder kind recht heeft om zijn of haar verjaardag te vieren.

De belangrijkste basisrechten

Het verdrag van de Universele Verklaring van de Rechten van het Kind is op 20 november 1989 aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De belangrijkste basisrechten van alle kinderen ter wereld zijn hierin vastgelegd. Enkele voorbeelden zijn: het recht op onderwijs, het recht op een eigen mening en het recht op eigen geloof en cultuur. Maar ook het recht op bescherming tegen kinderarbeid, op bescherming tegen mishandeling en geweld, het recht op goede gezondheidszorg en het recht op spelen.

Niet vanzelfsprekend

Vooral dat laatste item lijkt zo vanzelfsprekend. Lijkt, want helaas is dat niet overal zo. Ook niet in ons land. Nederland telt ruim zestigduizend kinderen die hun verjaardag niet eens kunnen vieren. Simpelweg omdat daar thuis geen geld voor is. Op de voor hen mooiste dag van het jaar krijgen deze kinderen geen cadeautjes, worden niet verrast met slingers of ballonnen en kunnen niet trakteren op school. Uit schaamte melden ze zich soms zelfs ziek.

Stichting Jarige Job (opgericht in 2010) maakt zich sterk om zoveel mogelijk van deze kinderen een geweldige verjaardag te laten beleven. Niet door een gelddonatie, maar door een verjaardagsbox te geven die gevuld is met versiering, traktaties voor in de klas, wat lekkers voor de visite en natuurlijk een mooi cadeau! Want, samen delen is een feestje; ook als je de andere kinderen niet kent. Met het bedrag dat de leerlingen hebben opgehaald kunnen weer zo’n 40 verjaardagsboxen worden gevuld.

De stichting heeft een speciaal promotiefilmpje gemaakt voor de basisscholen van Eduquaat: https://drive.google.com/file/d/1EYxBFUQKXuf0ovKMiY_XyMNHqe7Gt6SX/view