Wethouder trekt sprintje met jeugd om nieuwe spelaanleidingen te testen

De gemeente Weert legt vier spelaanleidingen aan op de Markt & Korenmarkt. Met deze spelaanleidingen maakt de gemeente de binnenstad aantrekkelijker. De eerste twee zijn reeds gerealiseerd en vandaag testte de wethouder samen met de jeugd of het allemaal werkt.

Wethouder Martijn van den Heuvel: “Deze spelaanleidingen geven een extra impuls aan de binnenstad. Al spelenderwijs leren kinderen meer over de historie van Weert en de (Koren)markt, terwijl ouders rustig kunnen winkelen of op het terras kunnen zitten.”

Vooral de drukknop en het display met cijfers op de Korenmarkt trekt de aandacht. Sommige volwassenen denken dat dit een teller is voor het aantal beschikbare fietsparkeerplaatsen, of het aantal toegestane bezoekers op de Markt, maar dat is niet het geval. Het zet de jeugd in beweging. Overigens geven de horeca-ondernemers al aan dat het ook uitstekend geschikt is voor vrijgezellenfeestjes.

De nieuwe spelaanleidingen vallen in de smaak bij de jeugd en zijn dus goedgekeurd.

Sfeer en vergroening

Sfeer en vergroening op pleinen en straten is een belangrijke opgave voor de gemeente. In 2020 zijn er al een aantal spelaanleidingen geplaatst op de Nieuwe Markt. Nu komen daar nog 4 spelaanleidingen bij op de Markt en Korenmarkt.

Samen met ondernemers

Ondernemers aan de Markt en Korenmarkt zijn uitgenodigd om mee te denken over de spelaanleidingen. Een aantal ondernemers heeft dit ook gedaan. Er zijn vier spelaanleidingen bedacht.

Het gaat om:

  • Een buizenstelsel met aan ieder uiteinde een trechter. Via deze trechters kunnen kinderen over een grote afstand met elkaar communiceren;
  • Een display met een drukknop. Na een druk op de knop gaat er op de display een tijd lopen. Kinderen kunnen een route verzinnen om te rennen. Als ze weer terug zijn bij de knop, zetten ze de tijd stil;
  • Een hinkelbaan in het teken van de weekmarkt;
  • Een speurtocht waarbij kinderen via een QR-code naar bekende gebouwen, plekken en kunstwerken op de Markt en Korenmarkt gaan.

Het buizenstelsel en de display met drukknop zijn inmiddels aangelegd. De hinkelbaan en speurtocht volgen nog.

Bekijk een video via: https://youtu.be/8i69iu4aoCo