Groen licht voor proef samenwonen voor mensen in de bijstand

Algemeen Politiek Weert Reageer 3 min. leestijd

De gemeente Weert start een proef op voor mensen die in de bijstand leven en willen gaan samenwonen. Deze proef is in gang gezet na een brief van de PvdA Weert. Weert volgt het voorbeeld van de gemeente Tilburg.

Als mensen elkaar erg leuk vinden volgt bij velen een besluit om te proberen of samenwonen ook gaat lukken. Voor mensen in de bijstand is dat echter niet van vanzelfsprekend. Wanneer er alleen al het vermoeden bestaat van een mogelijk samenwonen vindt vaak al een korting op de bijstand plaats. Hierdoor wordt het volgens de PvdA Weert wel heel moeilijk om te werken aan een relatie. En dat terwijl juist het vinden van een nieuwe partner kan bijdragen aan het welzijn en algemeen functioneren van mensen. Tevens komt er een woning vrij wanneer mensen gaan samenwonen.

Tilburg

De gemeente Tilburg is een proef te starten waarbij iemand met een bijstanduitkering een half jaar mag samenwonen zonder dat op de uitkering wordt gekort. Dat half jaar is vaak een goede periode om te kunnen testen of samenwonen wel iets is (bijvoorbeeld in het geval van een opbloeiende relatie). De PvdA Weert stelde bij het college van B&W voor om deze proef in Weert ook op te starten.

Proef voor een jaar

De gemeente Tilburg heeft de gemeente Weert voorzien van verdere informatie over de pilot en na onderzoek heeft Weert het voornemen om dit initiatief te volgen.

Voornaamste reden hiervoor is het bieden van bestaanszekerheid. Het kan voor inwoners in de bijstand belemmerend werken om te gaan samenwonen vanwege de angst voor wat het gaat doen met hun financiële situatie. Samenwonen kan betekenen dat de bijstandsuitkering wordt gekort of zelfs wordt stopgezet. Dit kan vervolgens een reden zijn om daarom het samenwonen niet te melden.

Door het volgen van het initiatief van de gemeente Tilburg kunnen bijstandsgerechtigden hun eigen woning aanhouden en maximaal een half jaar samenwonen zonder dat dit gevolgen heeft voor de uitkering. Zo biedt de proef de mogelijkheid van een geleidelijke overgang naar het samenwonen binnen de regels van de wet. Na deze periode wordt de keuze gemaakt om het samenwonen wel of niet door te zetten.

De proef start op 1 januari 2022 voor de duur van één jaar, waarbij tussentijdse ontwikkelingen zullen worden gevolgd. Na de proef zal worden besloten of dit initiatief wordt voortgezet.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie