PvdA Weert pleit voor tijdelijke woningen in het van Horne Kwartier

Algemeen Politiek Weert 9 reacties 4 min. leestijd
Archieffoto WdG: tijdelijke woningen in Weert

De PvdA Weert vraagt zich in een brief aan het College van B&W af ‘waarom er geen tijdelijke woningen gerealiseerd kunnen worden op het terrein van het Horne Kwartier (het terrein van de oude KMS). Er is immers veel behoefte aan betaalbare huurwoningen’, aldus de PvdA Weert.

De PvdA schrijft in de brief: “Zelf heeft uw college al aangegeven dat de bouw van een groot aantal tijdelijke woningen hierbij een goede oplossing is. En eerder is al aangegeven dat de realisatie van circa de vijftig á zestig van zulke woningen zeer gewenst is. De laatste plannen om te komen tot de bouw van zulke woningen dateren echter al van meer dan een jaar geleden en deze hebben het toen niet gehaald. Daarna is het stil gebleven, ondanks dat de nood alleen maar groter is geworden”.

Ontwikkeling Horne Kwartier

Anderzijds heeft de raad (inclusief de PvdA) in december in principe ingestemd met de ontwikkeling van het oude KMS terrein onder de naam “Van Horne Kwartier” tot woongebied. De PvdA staat -in principe- positief tegenover deze ontwikkeling.

Het grote probleem is echter dat het tot 2040 duurt voordat dit plan volledig is gerealiseerd. Het probleem van de acute vraag wordt daarmee dus niet opgelost, vooral ook omdat de eerste nieuwbouw op zijn vroegst over ongeveer vijf jaar mag worden verwacht en de realisatie van de laatste fase over 15 tot 20 jaar plaatsvindt.

Voor de tijdelijke woning geldt het principe dat deze minimaal 10 tot maximaal 15 jaar moeten kunnen blijven staan.

Heijmans One woningen

Wanneer de PvdA deze beide gegevens combineert ‘zou het mogelijk moeten zijn om op het terrein van de laatste fase, die zoals de planning er nu uitziet pas op zijn vroegst over 15 jaar wordt ontwikkeld, in de tussentijd prima tijdelijke woningen te bouwen die de problemen van nu kunnen oplossen. Dat kunnen de bekende Heymans One woningen zijn, maar ook andere vormen van tijdelijke woningen.

Zelfs zou, volgens de PvdA, gedacht kunnen worden om een gedeelte van het gebied voor een periode van tien jaar tijdelijk te verhuren aan mensen die zelf een ‘Tiny House’ willen plaatsen.

Fractievoorzitter Leon Heuvelmans: ‘Met goede wil van alle partijen zou het mogelijk moeten zijn om dit binnen één jaar te realiseren. Naast 50 á 60 tijdelijke huurwoningen zou er dan ruimte nog zijn voor 40 “Tiny Houses” wat dus totaal rond de 100 tijdelijke woningen oplevert. Dit zou veel acute problemen kunnen oplossen.’

Leon Heuvelmans besluit zijn brief met een drietal vragen:

  1. Wat vindt u van ons idee om tijdelijke woningen te realiseren op het van Horne Kwartier?
  2. Bent u bereid met de woningbouwvereniging en de eigenaren van het van Horne Kwartier rond de tafel te gaan zitten om dit plan te realiseren?
  3. Mocht u dat niet willen en ziet u de plannen niet zitten, kunt u dan aangeven waarom niet?

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
9 reacties