Werkbezoek gedeputeerden aan Herenboerderij Altweert

Twee gedeputeerden van de Provincie Limburg brachten woensdag 23 maart een werkbezoek aan de herenboerderij Altweert.

Geert Gabriëls, gedeputeerde voor onder meer biodiversiteit, milieu, stikstof en gedeputeerde Lia Roefs voor onder andere ruimte en landbouw, konden met eigen ogen zien hoe de coöperatie Herenboeren Land van Weert een pionier wil zijn op het gebied van duurzame verandering.

Gedeputeerde Roefs was onder de indruk van het werk dat de Herenboeren Land van Weert al hebben verzet. “De coöperatie is nu op zoek naar een manier om de landbouw- en voedseltransitie nog verder in te vullen, dichtbij de natuur. Vandaag halen we op wat de Herenboeren nog nodig hebben en wat wij als provinciebestuur waar mogelijk kunnen bieden in het kader van de nieuwe omgevingsverordening die in voorbereiding is.” Gedeputeerde Gabriëls gaat onderzoeken of de Herenboeren kunnen deelnemen aan een pilot onder de noemer ‘Meten is Weten’.

Lokale duurzame verandering

De gedeputeerden Gabriëls en Roefs schoven aan bij drie thematafels: sociale cohesie, natuurontwikkeling en stikstofproblematiek. Leden van de coöperatie en externe deskundigen gingen het gesprek aan met de gedéputeerden over het voedselsysteem, de inbedding van landbouw in de maatschappij, rentmeesterschap en de betekenis van de boerderij voor natuur en omgeving.

Herenboerderij Altweert draait inmiddels al twee jaar en is de eerste herenboerderij van Limburg. In die tijd zijn onder meer boomgaarden en smulwallen aangelegd, onder meer met behulp van een provinciale subsidie van € 22.500,- uit het Actieplan 1 miljoen-bomen. Ook is hard gewerkt aan kleine maatregelen om de biodiversiteit in het gebied te verbeteren. De opbrengst van het land levert wekelijks al eten voor 375 mensen in het Weerterland. Eten dat eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur.

Herenboeren Land van Weert 

Ben je nieuwsgierig geworden? Wil je zien hoe mensen zelf het initiatief nemen in hun voedselvoorziening? Meld je aan voor een rondleiding. Kijk op www.landvanweert.herenboeren.nl voor meer informatie.

Bekijk een video via: https://youtu.be/XiHmNEJrwAo