Recordtijd tijdens zevende Graaf van Hornepad wandeldag

Herdenkingswandeling Riet Emans onder perfecte omstandigheden.

Onder perfecte weersomstandigheden is zaterdag 21 mei jl. de Riet Emans herdenkingswandeling gehouden.

Het was voor de vierde keer dat de 15 kilometer lange memorial over een deel van het Graaf van Hornepad plaatsvond. Zo’n 30 wandelaars namen deel. Ze startten om 10.00 uur bij de wandel- en fietscafé Peerkesbos en eindigden aan het Bassin. Onderweg werden de deelnemers getrakteerd op koffie met vlaai. De organisatie en de familie Emans kijken terug op een mooie dag.

Het Graaf van Hornepad is de langste aaneengesloten wandelroute rondom Weert. Om het pad meer  bekendheid te geven besloot Riet Emans uit Weert de route in één keer af te leggen. Verschillende wandelaars liepen stukken met haar mee. Maar zij was de eerste die, zover bekend, het Graaf van Hornepad in één keer aflegde.

Daarmee schreef ze geschiedenis. Tijdens de wandeldag in 2015 en 2016 liep Riet het pad opnieuw van start tot finish. Dit keer met twee andere ultralopers. Op 23 oktober 2016 overleed Emans op 66-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Het jaar daarna vond de eerste herdenkingswandeling plaats.

Vanwege corona vond de tocht twee jaar niet plaats. Tijdens de laatste editie in 2019 liep de ervaren afstandswandelaar Frans Leijtens het pad in een recordtijd van 14.30 uur. Dat deed hij onder moeilijke omstandigheden. Het was toen erg warm. Dit jaar was het koeler en verbeterde Frans zijn tijd. Na 13.58 uur zaten de 92 kilometer er op en werd hij met bloemen ontvangen door Pierre Emans en pad coördinator Theo Beelen. 

Tussen de verzorgingsposten (Kerkplein Stramproy, Vetpeelweg, Dennenoord, Hoogbosweg) liep Leijtens een constant tempo van 7 km/uur. Frans is een zeer ervaren lange afstandswandelaar (lid van RWV). Hij liep al een 20-tal keren de 100 mijl en was in Weert in 2015 de winnaar op deze afstand. Voor Leijtens was het Graaf van Hornepad zijn laatste lange training voor de 100 mijl in Schiedam die over 3 weken plaatsvindt.