Lustrumeditie Riet Emans Herdenkingswandeling

Op zaterdag 20 mei 2023.

OLAT-lid Riet Emans betekende in haar leven veel voor het wandelen in Weert en omgeving en in het bijzonder voor het Graaf van Hornepad. Na haar vroegtijdige overlijden in 2016 werd in mei 2017 de Riet Emans Herdenkingswandeling gehouden. Een wandeltocht van 15 kilometer over een deel van het Graaf van Hornepad. Na een onderbreking door de corona-jaren vindt dit jaar op zaterdag 20 mei de 5e editie plaats.

Veel vrienden, familie en bekenden liepen mee de eerste keer. Gezien het succes van deze wandeling werd besloten om hier een jaarlijkse traditie van te maken. Jaarlijks wandelden deelnemers een andere deel van het Graaf van Hornepad van circa 15 kilometer.

Wandelen door prachtige natuurgebieden

Tijdens de lustrumeditie starten de wandelaars om 10.00 uur op het Scheijmansplein in het centrum van Ell (naast de kerk, hoek Niesstraat/Sebastiaansstraat). Van daar gaat de route via mooie natuurgebieden, zoals het Heijkersbroek, de Tungeler Wallen en het Arensven, naar het centrum van Stramproy. Hier worden de wandelaars met een pendeldienst teruggebracht naar de start in Ell.

Iedereen mag (gratis) deelnemen

In verband met het terugbrengen van de finish naar de start is opgave noodzakelijk. Dit kan tot en met 16 mei bij Theo Beelen, e-mail [email protected] of tel. 0495-533966. Deelnemers dienen zelf eten en drinken mee te nemen voor onderweg. Bij de finish in Stramproy is horecagelegenheid.

Achtergrond informatie GvHpad

Het Graaf van Hornepad is niet alleen de langst aaneengesloten wandelroute rond Weert, het is ook een van de oudste paden van de regio. In de jaren 1992/1993 ontstond bij wandelsportvereniging OLAT het idee om rond Weert een wandelpad te maken. Er werd contact opgenomen met de plaatselijke VVV. Er bleek al een mooie route te zijn, ontworpen door Weertenaar Piet Hermans.

Deze route diende als basis voor het Graaf van Hornepad. De oorspronkelijke route van 78 kilometer werd uitgebreid tot 103,5 kilometer. In 1999 werd de route herzien en ingekort tot 95 kilometer. Door landschaps- en natuurontwikkelingen is de route daarna meerdere malen op onderdelen aangepast en verfraaid. Op dit moment is het Graaf van Hornepad 92 kilometer lang.