Brouwerij De Pelikaan aan de slag met jubileumbier Sociëteit Amicitia

Onder de naam ‘Brouwerij de Pelikaan’ brouwen de vrijwilligers van Openluchtmuseum Eijnderhoof hun bieren. De brouwerij heeft al eerder met succes een mooi bier gebrouwen voor harmonie Pro Musica.

Nu is het speciale jubileumbier van Sociëteit Amicitia aan de beurt. Na een spannende wedstrijd werd uiteindelijk het recept van Thijs Douven (Nederweert) uit alle inzendingen als beste gekozen.

Afgelopen week werd aan de hand van zijn recept maar liefst 1.000 liter blond bier gemaakt. Bij de Stadsbrouwerij De Brouwschuur aan de Parellelweg in Weert was de brouwmeester samen met de brouwers al vroeg bezig.

Bier brouwen is een intensief proces dat met veel passie wordt uitgevoerd. Twee grote palletkisten met zakken vol diverse grondstoffen stonden klaar om verwerkt te worden. In het winnende recept wordt maar liefst 235 kilo mout (gerst) gebruikt en 60 kilo rijstvlokken. Het precieze recept blijft natuurlijk het geheim van de meester.

De brouwers beginnen als eerste met het ‘schroten’ van de granen. Dat betekent even flink aanpakken voor de mannen, want al die kilo’s moeten in de zogenaamde schrootmolen. Hierin worden de granen zo gemalen dat het zetmeel vrijkomt

Vervolgens begint het proces van ‘maischen’. Dat duurt ongeveer een uur. De gemalen granen worden in een ketel heet water (ongeveer 65 graden) geweekt. Zetmeel komt vrij en wordt omgezet in suikers. Dit suikerhoudend water oftewel ‘wort’ gaat vervolgens naar de kookketel. Dan wordt er hop en kruiden aan toegevoegd.

Na een uurtje gaat de wort naar de gistketel. Gist zorgt er voor dat dat de suikers worden omgezet in alcohol en dat er koolzuur ontstaat. Het bier in wording moet nu enkele weken rijpen. Medio augustus zal het afgevuld worden in kleine fusten en flessen en is het klaar voor consumptie.

Sociëteit Amicitia heeft dan haar eigen bier met dank aan de brouwers van “Brouwerij de Pelikaan”. Op zondag 11 september zal het Jubileumbier gepresenteerd worden door Sociëteit Amicitia Bij Stads café De SooS.