Kunstwerk Job Smeets & Studio Job is ode aan industriële geschiedenis

Het kunstwerk ‘On the shoulders of Giants’ van Job Smeets & Studio Job is geplaatst in het parkje naast het Ceres-gebouw aan de Werthaboulevard. Het zeven meter hoge bronzen beeld is een van Studio Jobs grootste werken ooit.

Met het kunstwerk wordt een ode gebracht aan een historisch voormalig rijksmonument en de industriële geschiedenis van Weert. Het kunstwerk werd feestelijk onthaald met een ‘Jobtocht’: een optocht met verschillende Weerter verenigingen die het kunstwerk symboliseert.

“Weert is een iconisch kunstwerk rijker. Een beeld met een unieke uitstraling en een van de weinige werken in de openbare ruimte van Studio Job. Met dit kunstwerk wordt een ode gebracht aan de inspanningen uit het (industriële) verleden die bijdragen aan het Weert van nu. Het beeld laat zien wie we zijn en vertelt ons over onze geschiedenis. Over de groei en bloei van Weert als centrumgemeente, waar de cabine van de historische laad- en loskraan als vurig hart van het beeld weer als vanouds uitkijkt over de Zuid-Willemsvaart.”

Wethouder Suzanne Winters

Kunstwerk ‘On the shoulders of Giants’

Aan de Zuid-Willemsvaart lag in Weert tientallen jaren een groot complex van de Coöperatie Landbouwbelang Limburg. Tegen de gevel stond een enorme, beeldbepalende ijzeren kraanconstructie waarmee de schepen in het kanaal geladen en gelost konden worden. Het kunstwerk gebruikt de originele cabine van deze laad- en loskraan. De kraancabine was ooit de ‘ziel’ van de industriële constructie en vormt nu het hart van het kunstwerk. Deze is omwikkeld met bronzen rozen en gedragen op de schouders van vier historische en herkenbare figuren voor Weert: de arbeider, de carnavalsprins, de Franciscaan en Philips de Montmorency, graaf van Horne. Met het gebruik van visuele details wordt dit kernelement uit een voormalig industrieel monument bekroond met een klok die terug loopt maar toch vooruit in de tijd; een ode aan de inspanningen uit het verleden die bijdragen aan het heden. De toekomst van Weert wordt gedragen op de ruggengraat van het industriële verleden en haar rijke historie. Het monumentale kunstwerk maakt deel uit van een Weert-drieluik dat voormalig Weertenaar Job Smeets in 2022 afrondt (de overige zijn Museum W en Boostenzalen).

Het kunstwerk is geplaatst in het nieuwe parkje gelegen tussen de appartementencomplexen Ceres, Anna en Demeter en staat te midden van bloeiende rozen.

Herontwikkeling gebied

In het gebied aan de Werthaboulevard is de gemeente samen met Bouwbedrijven Jongen bezig met de realisatie van 207 woningen. Sinds 2018 is gestart met de realisatie van deze woningen. Inmiddels zijn de meeste woningen bewoond.

“In de herontwikkeling vonden we het belangrijk om de herinnering aan de industriële geschiedenis van het gebied levend te houden. Daarom is in de plannen de mouttoren bewaard gebleven en is de bestuurscabine van de monumentale kraan van het Landbouwbelang gebruikt voor het kunstwerk.”

Wethouder Wendy van Eijk