Stichting Wertha Bier intensiveert samenwerking met Brouwschuur

Weert is niet alleen een vlaaistad, maar ook een bierstad. In Weert zijn heden ten dage de meeste bierbrouwers gevestigd van alle Limburgse gemeenten. En ze hebben de smaak te pakken want er goed nieuws te melden.

Stichting Wertha Bier gaat haar samenwerking met de Brouwschuur intensiveren. Deze week werd een licentieverklaring getekend tussen de Brouwschuur en Stichting Wertha Bier. Dat betekent dat de Brouwschuur, gevestigd in de Weerter Stadsbrouwerij aan de Parallelweg, bieren mag ontwikkelen en distribueren onder de naam Wertha Bier.

Door deze samenwerking kan het merk Wertha Bier kracht worden bijgezet. Door gebruik te maken van de faciliteiten die de Brouwschuur biedt, kan Wertha Bier verder door ontwikkelen. Denk hierbij aan extra soorten bier en meer verkooplocaties.

Tot voor kort deden de leden van Stichting Wertha Bier het werk grotendeels zelf. Daarbij kun je denken aan de administratie en het verspreiden van het bier. De Brouwschuur kan niet alleen het Wertha bier brouwen (wat ze al deden), maar ook de taken van de stichting overnemen. Daarvoor hebben ze de kennis en capaciteit al in huis. De leden van de stichting kunnen op hun beurt zich meer focussen op het bedienen van de goede doelen.

Goede doelen

De intensivering van de samenwerking biedt een win-win-win situatie op. Niet alleen voor stichting en Brouwschuur biedt het mogelijkheden. Ook lokale goede doelen gaan hiervan profiteren. Een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen. Het eerstvolgende goede doel dat mag rekenen op de steun is de activiteit ‘Kerst voor iedereen’.

De toekomst

Vandaag werd in de Weerter Stadsbrouwerij geproost op de nieuwe samenwerking tussen Stichting Wertha Bier en de Brouwschuur. Ook de bierliefhebbers gaan hier op hele korte termijn wat van proeven. Een dezer dagen wordt Wertha Blond op de markt gebracht. Voor het voorjaar staat Wertha Wit op de agenda.

Je kan het bier binnenkort proeven in het Proeflokaal van de Weerter Stadsbrouwerij waarna het ook te verkrijgen is in diverse winkels en horecazaken. In de toekomst kan niet alleen het assortiment van Wertha Bier worden uitgebreid, ook is het de bedoeling dat het bier op meer locaties te verkrijgen is.

Geschiedenis Wertha Bier in het kort

Wertha Bier bestaat al sinds 1909. Een van de zichtbare overblijfselen is de mouttoren die van de sloop is gered bij de herontwikkeling van het gebied aan de Werthaboulevard / Industriekade. Deze toren werd in de oorlogsjaren 1941 en 1942 gebouwd.

In 1969 werden de activiteiten van de Weerter brouwerij aan de Industriekade beëindigd. Er werd geen Wertha bier meer gebrouwen. Na vijf jaren van leegstand werd het gebouw grotendeels gesloopt, op de mouttoren na. De toren bestaat geheel uit gewapend beton en dit zorgde destijds voor te hoge sloopkosten.

In 2003 werd door Bèr Raemaekers en Frans Maes de naam Wertha Bier opgekocht en officieel geregistreerd. De reden was het 125-jarig bestaan van de Stedelijke Harmonie St. Antonius Weert. In de jaren daarna werd het bier gebrouwen bij Lindeboom in Neer. Tijdens de viering van het 600-jarig bestaan van de stad Weert werd het bier gebrouwen in België.

Toen in 2016 Weert een eigen stadsbrouwerij kreeg, werd de Stichting Wertha Bier opgericht met als doel om een oud Weerter bier in ere te houden en goede doelen te steunen. Intussen maakt ook Huub Raemaekers onderdeel uit van deze stichting.

De heren van de stichting proostten vrijdag samen met Erwin Strijbosch, eigenaar van de Brouwschuur, op een nieuwe levendige toekomst van het Wertha Bier.