Zieke bomen aan Floralaan gekapt

Algemeen Weert Reageer 2 min. leestijd

Deze week zijn op de Floralaan in de wijk Boshoven een aantal kastanjebomen gekapt. De bomen waren ziek en vormden een veiligheidsrisico.

De bomen hadden de kastanjebloedingsziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die zich nestelt in de bastcellen. Het gevolg is een ‘uitwendige bloeding’ van boomsappen. Omdat de sapstroom vermindert kan de boom gaan afsterven. Bij een storm kan een zieke boom voor schade zorgen in de omgeving.

Om de schade aan omliggende tuinen en woningen te voorkomen werd besloten om de bomen te kappen. Het ander nadeel is dat de schaduw weg is, maar een voordeel is dat er minder “plakkerige rotzooi” in de tuinen ligt. De gekapte bomen worden deels vermalen tot houtsnippers. Sommige delen die nog in goede conditie zijn worden hergebruikt door Weerterlandhout.

Nieuwe bomen

Elke gekapte boom wordt vervangen door een nieuw exemplaar, zo meldt een woordvoerster van de gemeente Weert. Meestal komen de nieuwe bomen terug op dezelfde plek, maar soms kan het voorkomen dat een nieuwe boom elders wordt geplant. Dit gebeurt als de plek van de oude boom niet geschikt is.

De nieuwe bomen die geplant worden zijn twee Gymnocladus dioica Doodsbeenderen bomen en twee Quercus phellos Wilgbladige Eiken.

Bekijk een video: https://youtu.be/AhWkzHAofY8

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie