Word jij ook Junior Molenaar?

Plaats een reactie

Mensen zien het graag, een draaiende molen in het Limburgse landschap. En misschien ga je zelfs wel eens even binnen in die draaiende molen kijken. Even vol bewondering genieten van de eeuwenoude techniek en de kracht van de wind die de wieken of van het water in het riviertje dat het waterrad van de molen in werking brengt en de molenstenen laat draaien.

Vind je techniek spannend? Ben je geïnteresseerd in weer en wind, in duurzaamheid? Of misschien heb je wel heel erg veel belangstelling voor gezonde voeding en hoe ons brood gemaakt wordt? Dan heb je mogelijk ook belangstelling voor oude windmolens? Is dat het geval dan moet je woensdagmiddag 8 maart of zaterdag 11 maart (begin 13.30 uur) beslist eens op de Annamolen aan de Keenterstraat komen kijken. Ze vertellen je dan alles over het project ‘Junior Molenaar’.

Molenerfgoed

Om het molenerfgoed ook in de toekomst te laten draaien, om graan tussen de stenen te malen of om zaden of noten te pletten en tot olie te slaan, zijn molenaars nodig. En om het unieke verhaal van dit erfgoed door te kunnen vertellen, zijn nieuwe vrijwilligers als molengidsen hard nodig. Jeugdige molenvrijwilligers, meisjes én jongens.

Sint Annamolen

Stichting Sint Annamolen (1911), de molen van Keent in Weert, zet zich al jaren in voor het actief laten kennismaken van jongeren met de molens.  Dat doen de molenaars en molengidsen van de Annamolen in het project Junior Molenaars. Ook in 2023 start op de Annamolen Keent een nieuw project Junior Molenaars.

Alle meisjes én jongens uit GrensPark Kempen~Broek (Weert, Nederweert, Budel, Leudal, Hamont, Bocholt, Kinrooi, Bree en Maaseik) kunnen meedoen. En deelname is gratis. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze één woensdag- of zaterdagmiddag in de maand aan het project meedoen.

Leerzaam

Tijdens een aantal woensdagmiddagen en zaterdagen leren de deelnemers heel veel over de oude windmolens. Over de techniek, weer en wind, het draaien en malen met de molen. Over granen en meel, over gezonde voeding, duurzaamheid, windenergie. Maar óók andere belangrijke aspecten als veiligheid in een molen of onderhoud aan een molen spelen een belangrijke rol. 

De Junior Molenaars in spé worden tijdens de bijeenkomsten begeleid door de vrijwillige molenaars en door andere molenvrijwilligers van de Annamolen. Ze komen daarbij, altijd onder begeleiding, ook op plekken waar bezoekers normaal in een molen nooit mogen komen. En ze mogen, onder begeleiding van de molenaars, ook actief de molenaar meehelpen bij allerhande molenklussen. Om zo ook de eerste stapjes te zetten op de weg van het, misschien in de toekomst, wel kunnen worden van vrijwillig molenaar. 

Voorbereiding

Het project Junior Molenaars bereidt deelnemers voor, voor de landelijke opleiding tot Vrijwillig Molenaars die door het Gilde van Vrijwillig molenaars wordt verzorgd en die je tegenwoordig al vanaf 16 jaar kunt volgen.

Informatiemiddagen

Woensdagmiddag 08 maart en zaterdagmiddag 11 maart om 13.30 uur zijn er op de Annamolen informatiemiddagen voor alle jongens én meisjes, vanaf de leeftijd van 8 of 9 jaar. Je kunt beide dagen zo binnen komen wandelen maar het makkelijkst is als je je even aanmeldt bij [email protected]  of belt (0031) 6- 16 82 03 43.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie